U bent hier
Website stad Antwerpen zet in op co-creatie
Antwerpen.be zet nog meer in op het betrekken van de gebruikers bij de website. Zo kan iedereen een laag aanmaken op het stadsplan waarop nuttige informatie - zoals een overzicht van de bankautomaten in de stad - gebundeld wordt, anderen vragen om mee te werken aan een laag én zelf suggesties doen voor bestaande lagen, zoals een favoriet stil plekje in de stad aanduiden. Op die manier bepalen de gebruikers zelf mee welke info er op het stadsplan staat.
In mei 2014 lanceerde de stad haar nieuwe site antwerpen.be. De bedoeling is om elke Antwerpenaar op maat digitaal toegang te geven tot de stad en dat waar, wanneer en hoe hij het wil. De gebruiker kan zich op de site informeren, een document aanvragen, zich laten inspireren, in conversatie treden met de stad én zelf mee bepalen welke info er gebundeld wordt op het stadsplan.
Crowdsource: werk zelf mee aan het stadsplan op antwerpen.be
Op antwerpen.be staat een stadsplan met daarop verschillende lagen die informatie bundelen. Zo is er een laag met een overzicht van alle bibliotheken, één met de containerparken, met de loopparcours, met informatie over parkeren, enzovoort.
Iedereen die een A-profiel heeft kan zelf een laag aanmaken op het stadsplan om locaties overzichtelijk weer te geven. Denk daarbij aan een laag met bankautomaten, of met broodautomaten, met theaterzalen, … . Gebruikers kiezen zelf welke info ze willen weergeven op een laag die ze kunnen aanmaken door op de tab ‘eigen lagen’ te klikken. Nadat de laag is aangemaakt kunnen gebruikers deze publiek zetten en kan iedereen suggesties doen om nog plekjes toe te voegen en zo het overzicht te vervolledigen.
Dit alles gebeurt onder de noemer ‘crowdsource’: samen bouwen aan een beter geïnformeerde stad. Wie suggesties heeft om de toepassing te verbeteren, kan dat online doen via de oranje knop ‘feedback geven’ die aan de linkerkant van het scherm verschijnt na het inloggen. Het stadsplan vinden geïnteresseerden via www.antwerpen.be/stadsplan.
Deze crowdsource-toepassing wordt mee gefinancierd door de Vlaamse Overheid, als één van de ‘Vlaamse Innovatie Projecten’.
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever