U bent hier
Werkervaringstraject voor hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers groot succes
Vorig jaar ging bij de stad Antwerpen een project van start waarbij 20 hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers (HOA) een betaalde werkervaring konden opdoen binnen de stedelijke administratie. 14 medewerkers hebben het traject inmiddels afgerond: 6 van hen kunnen definitief aan de slag op de plaats waar ze hun werkervaring opdeden, 1 medewerker heeft een nieuwe werkplek gevonden bij OCMW Antwerpen en voor 2 anderen wordt gezocht naar andere vacatures binnen de stad. 5 personen zitten op dit moment in een selectieprocedure. Voor 5 anderen loopt het traject nog. 1 persoon verliet de organisatie. De doorstroom is beter dan verwacht. De stad wil dan ook een tweede editie van het project organiseren.
Nieuwkomers hebben het niet gemakkelijk om binnen hun vakgebied aan de slag te kunnen, ook al hebben ze universitaire diploma’s en werkervaring uit hun land van herkomst. Daardoor blijft veel talent onderbenut of zelfs ongebruikt. Vaak is de taal of een beperkte kennis van onze manier van werken een struikelblok. Met dit werkervaringsproject wilde de stad deze achterstand wegwerken en zo de kansen op een succesvolle sollicitatie (bij de stad of elders) verhogen.
Tijdens het project werden de nieuwkomers vooral ondersteund om hun takenpakket te laten groeien en kregen ze taalcoaching. Het sluitstuk van het project vormde de sollicitatie voor een vacature bij de stad volgens een reguliere selectieprocedure.
Eerste resultaten zijn positief
Inmiddels is het traject afgerond voor 14 hoogopgeleide anderstaligen:
9 van hen zijn geslaagd voor een selectie binnen de stad. Daarvan blijven er 6 aan de slag binnen de diensten waar ze hun traject begonnen. 1 medewerker start op een nieuwe werkplek, OCMW Antwerpen. 2 medewerkers worden nog gematcht aan vacatures binnen de stad.
5 mensen zitten momenteel in een selectieprocedure.
5 medewerkers ronden hun traject in de loop van het jaar af. Zij nemen later nog deel aan selecties.
Voor 1 medewerker verliep de samenwerking met de stad niet zoals verwacht: hij heeft dan ook de organisatie verlaten.
Doelstelling bereikt
De doelstelling van dit project is drieledig: streven naar meer diversiteit bij de hogere profielen binnen de stad, de kans op tewerkstelling voor deze specifieke profielen verhogen (bij voorkeur ook binnen de stad) en ook als stad leren uit deze ervaring.
Nu de eerste editie van het project zo goed als afgerond is, blijkt dat de doorstroom naar een reguliere functie binnen de stad groter is dan verwacht. Het project brengt bovendien een nieuwe dynamiek op gang binnen de organisatie, zowel wat betreft instroom als diversiteit op de werkvloer.
De stad wil de ervaring die ze heeft opgebouwd in dit project als startpunt nemen voor een tweede editie.
Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor personeel – Fons Duchateau, schepen voor sociale zaken