U bent hier
Werkgevers nemen zelf maatregelen tegen files
Vlaamse subsidies voor 9 werkgevers die duurzaam woon-werkverkeer in provincie Antwerpen stimuleren
9 werkgevers uit de provincie Antwerpen krijgen subsidies uit het Vlaamse Pendelfonds om projecten rond duurzaam woon-werkverkeer binnen de Antwerpse provinciegrenzen te realiseren. “Ik investeer volop in alternatieven voor de auto”, zegt Vlaams minister voor mobiliteit Ben Weyts. “Ik wil de Vlamingen stimuleren om ook in het woon-werkverkeer meer te kiezen voor de fiets of de bus”.
Het Vlaamse Pendelfonds ondersteunt bedrijven die zelf maatregelen nemen om het autosolisme te doen dalen. “De provincie Antwerpen begeleidt bedrijven bij hun mobiliteitsprojecten. Hiervoor stelt de provincie Antwerpen twee mobiliteitsadviseurs ter beschikking van werkgevers. Zij hebben deze 9 werkgevers ondersteund bij hun succesvolle subsidieaanvraag.” legt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens uit.
Atlas Copco Airpower, Wilrijk (Antwerpen)
De werknemers van Atlas Copco, gelegen langs de A12, kampen al jaren met een overvolle personeelsparking en lange files van en naar het werk. Daarom zet hun werkgever in op fiets- en carpoolmaatregelen. De meer dan 2400 werknemers kunnen via een interne carpooldatabase collega’s zoeken om samen mee te carpoolen. Wanneer ze samen naar het werk rijden, kunnen ze rekenen op een voorbehouden parkeerplaats.
Om het fietsen te stimuleren biedt Atlas Copco de werknemers de mogelijkheid om een bedrijfsfiets te leasen. De fietsvergoeding is opgetrokken tot 0,22 euro/km en de werkgever investeert in bijkomende en veilig toegankelijke fietsenstallingen. Veiligheid staat duidelijk centraal in het fietsproject: Atlas Copco rust de medewerkers uit met fietshelmen en fluomateriaal en informeert hen over de veiligste fietsroutes en veilig fietsgedrag.
Om dit alles in goede banen te leiden, stelt Atlas Copco een mobiliteitscoördinator aan.
Subsidiebedrag: 149.028 euro
Baloise Insurance, Berchem (Antwerpen)
De Antwerpse zetel van dit verzekeringsbedrijf ligt als het ware op de fietsostrade Antwerpen-Mechelen. Desondanks gebuikt meer dan 60 procent van de bijna 1000 medewerkers de wagen voor de woon-werkverplaatsingen. De bestaande parkeerproblematiek in deze groeiende bedrijvenzone dreigt te ontsporen. Uit de mobiscan die de provincie Antwerpen maakte, bleek dat heel veel autogebruikers op fietsafstand wonen. Baloise wil het fietsen sterk gaan stimuleren om het aantal fietsers te verdubbelen en investeert met het oog daarop ook in een grotere overdekte en diefstalveilige fietsenstalling.
Subsidiebedrag: 15.245 euro
Biobuur, Mechelen
Dit eenmansbedrijf verdeelt biologische groente- en fruitpakketten. De woon-werkverplaatsingen naar de productieboerderij gebeurden tot nu met dezelfde bestelwagen als waarmee de pakketten geleverd werden. Dankzij het Pendelfonds zal de uitbater voortaan de persoonlijke verplaatsingen naar de boerderij met een elektrische fiets afleggen, wat een heleboel minder autokilometers betekent.
Subsidiebedrag: 837 euro
Bru-Textiles, Kontich
Bru Textiles nv wil meer medewerkers overhalen om de verplaatsing naar het werk op een duurzame manier te doen. Het textielbedrijf is gevestigd in industriezone Satenrozen en moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De werkgever zet daarom in op de fiets. Alle medewerkers die op een fietsbare afstand wonen kunnen een gratis (elektrische) bedrijfsfiets gebruiken als zij zich engageren om die te gebruiken voor de woon-werkverplaatsingen. De werkgever denkt ook aan de veiligheid (degelijke fietshelm en fluo vestje) en het fietscomfort (overdekte fietsenstalling en fietsonderhoud).
Subsidiebedrag: 8.150 euro
De Ideale Woning, Antwerpen
De Ideale Woning, actief in de sector van de sociale woningbouw en -verhuur stelt 50 mensen tewerk. Een groot deel van hen komt al op een duurzame manier naar het werk. Maar een mobiscan die het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) Antwerpen eerder voor De Ideale Woning maakte, wees uit dat nog eens bijna de helft van de werknemers de fiets als werkbaar alternatief hebben voor de wagen. Met een eenvoudig maar ambitieus fietsproject wil De Ideale Woning dit fietspotentieel verwezenlijken.
Werknemers kunnen een bedrijfsfiets leasen op voorwaarde dat ze een fietsengagement aangaan en zelf een kleine bijdrage betalen. De fietsen zullen een plaatsje vinden onder een nieuwe overdekte fietsenstalling. Om het plaatje compleet te maken zal De Ideale Woning de fietsen en fietsers uitrusten met fietstassen en regenkledij. Een nieuw aangestelde mobiliteitscoördinator volgt het fietsproject op en informeert en sensibiliseert de medewerkers.
Subsidiebedrag: 27.396 euro
Dela Holding Belgium NV en Facilicom Services Group Belgium NV, Antwerpen
Gevestigd in hetzelfde kantoorgebouw aan de Noorderplaats in hartje Antwerpen, zullen de werknemers van Dela en Facilicom in de nabije toekomst geconfronteerd worden met langdurige wegenwerken op hun woon-werktraject. Om ervoor te zorgen dat hun werknemers filevrij naar het werk kunnen pendelen, bundelen deze twee werkgevers hun krachten in een gezamenlijk project. Werknemers kunnen een bedrijfsfiets gebruiken op voorwaarde dat ze naast een eigen financiële bijdrage zich ook engageren om de fiets te gebruiken in hun woon-werkverkeer. Met de fietsvergoeding van 0,22 euro/km verdienen werknemers hun eigen bijdrage terug. Innovatieve fietsstallingssystemen in de ondergrondse parking benutten optimaal de beschikbare ruimte. Dela en Facilicom onderzoeken ook de mogelijkheid om carpoolende collega’s parkeergarantie te bieden.
Subsidiebedrag: 29.754 euro
Sociale Werkplaats IMSIR, Niel
De sociale werkplaats IMSIR stelde vast dat ondanks de beperkte verplaatsingsafstand en een goede fietsinfrastructuur zeer weinig personeelsleden de fiets gebruiken voor hun woon-werkverplaatsing. Een aantal werknemers heeft niet de middelen om een kwaliteitsvolle fiets aan te kopen of heeft zelfs nooit leren fietsen. Dit heeft de werkgever niet tegengehouden om het verhogen van het fietsgebruik op te nemen in de doelstellingen. Elke werknemer krijgt gratis een bedrijfsfiets ter beschikking. In ruil engageert hij/zij zich om minstens de helft van de woon-werkverplaatsingen met de fiets te doen. Wie niet (goed) kan fietsen krijgt een fietsopleiding. Als extra stimulans voorziet SW IMSIR een fietsvergoeding en ludieke fietsacties.
Subsidiebedrag: 6.493 euro
Van Roey, Turnhout en Geel
De zaakvoerder van deze ICT-onderneming is zelf een bevlogen fietser én begaan met het welzijn van zijn medewerkers. Met een uitgebreid pakket aan fietsmaatregelen wil hij zijn werknemers aanzetten om ook in het woon-werkverkeer voor de fiets te kiezen. Zo kunnen werknemers in ruil voor een fietsengagement een bedrijfsfiets aanvragen. Naast fietsen voorziet Van Roey ook fietsonderhoud, pechverhelping en een verzekering tegen schade en diefstal. De fietsen krijgen een fietstas en een extra slot mee. Extra fietsen betekent extra nood aan stalling, dus voorziet het project ook de installatie van een nieuwe overdekte fietsenstalling. Een mobiliteitscoördinator leidt alle maatregelen in goede banen en informeert en sensibiliseert de werknemers over het fietsbeleid van hun werkgever.
Subsidiebedrag: 33.511 euro
Ondersteuning door het Provinciaal Mobiliteitspunt
Het Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen opereert vanuit de dienst Mobiliteit van de provincie Antwerpen. “Twee mobiliteitsadviseurs ondersteunen en begeleiden werkgevers die het woon-werkverkeer van hun werknemers duurzamer willen organiseren. De mobiliteitsadviseurs analyseren de mobiliteitsgegevens van een bedrijf en brengen deze in kaart. Op die manier geven zij de werkgever een duidelijke kijk op de eigen mobiliteitsproblematiek en doen zij aanbevelingen voor een efficiënte aanpak”, legt gedeputeerde Lemmens uit. “De dienstverlening van het Provinciaal Mobiliteitspunt is gratis. Bedrijven die een subsidieaanvraag willen indienen voor de volgende oproep van het Pendelfonds nemen best zo snel mogelijk contact op met het Provinciaal Mobiliteitspunt.”
Beleidsverantwoordelijke:
Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor mobiliteit