U bent hier
‘Wijkwerking op maat’ lanceert pop-upwijkcafés in Oosterveld-Elsdonk
De stad Antwerpen heeft het project ‘wijkwerking op maat’ opgezet om gerichtere acties te kunnen ondernemen op wijkniveau, samen met burgers en verenigingen uit de buurt. Het project wordt voorgesteld tijdens het eerste pop-upwijkcafé in de wijk Oosterveld-Elsdonk in het district Wilrijk. Dit is de eerste van drie pilootwijken waar ‘wijkwerking op maat’ in de kijker gezet wordt. Later volgen Deurne-Noord en het Kiel.
Het project ‘wijkwerking op maat’ wordt op zondag 24 september voorgesteld aan alle inwoners van de wijk Oosterveld-Elsdonk in het district Wilrijk. Wijkbewoners kunnen uitgebreid kennismaken met dit unieke project tijdens een gezellig pop-upwijkcafé. Het eerste in een reeks van vier die plaatsvinden op verschillende locaties in de buurt. Tijdens deze pop-ups kunnen wijkbewoners gezellig buurten met elkaar en het proefproject beter leren kennen.
Ook de pers is van harte welkom op het eerste pop-upwijkcafé op zondag 24 september (tijdens het Oosterveldfeest) in de Groenenborgerlaan 216 aan de Pius X Kerk, 2610 Wilrijk. Schepen voor samenlevingsopbouw Fons Duchateau licht om 12 uur het project ‘wijkwerking op maat’ toe en onthult dan ook de allereerste buurtbank, die de leerlingen van de Prins Boudewijnschool en het Sint-Stanislascollege versierden. Ook districtsvoorzitter Kristof Bossuyt zal aanwezig zijn tijdens het pop-upwijkcafé en de onthulling van de buurtbank.
Wijkwerking op maat
Het project ‘wijkwerking op maat’ wil optimaal inspelen op de sterktes en wensen van een buurt aan de hand van gerichte acties op wijkniveau. Elke wijk is immers anders en heeft haar eigen dynamiek, haar eigen sterktes en haar eigen kleine en minder kleine zorgen. Samen met Deurne-Noord en het Kiel is Oosterveld-Elsdonk een van de drie geselecteerde pilootwijken waar het project wijkwerking op maat wordt uitgerold.
Schepen Fons Duchateau benadrukt dat wijkwerking op maat de uitdagingen van een wijk wil aanpakken met een frisse mix van wijkgerichte acties: “Met wijkwerking op maat streven we naar een integratie van publiek domein, zorg en dienstverlening op wijkniveau.”
De wijkmanager als centrale figuur
Binnen het project krijgt iedere wijk een gedreven wijkmanager die alle initiatieven van burgers, verenigingen, de stad en het district beter op elkaar afstemt. De wijkmanager zorgt voor initiatieven voor én door de buurt. Voor de wijk Oosterveld-Elsdonk heeft wijkmanager Sylvia Mortelmans een gedetailleerd wijkplan opgesteld:
“Door alle kansen van de wijk in kaart te brengen willen we de leefbaarheid van de wijk steeds weer dat tikkeltje beter maken en al het potentieel van de wijk optimaal benutten. Geen standaardpakket aan maatregelen dus, maar een mix van kleine en grotere plannen die de uitdagingen van de wijk op een frisse manier aanpakken. Samen met de bewoners en ondernemers wil ik schrijven aan een positief verhaal. Een verhaal op maat van alle noden en wensen die leven in de buurt. Als wijkmanager hou ik dan ook zoveel mogelijk mijn oren en ogen open om te weten wat er leeft en speelt in de wijk. Als ik mensen kan verbinden of met de juiste partners in contact kan brengen, kan dit de wijk alleen maar versterken. Bijvoorbeeld : de scoutsvereniging in de wijk vertelde me dat ze te kampen hadden met een tekort aan speelruimte voor hun jongste leden. Hierdoor bracht ik de scoutsleiding in contact met de wijkverantwoordelijke van onderwijs en dit resulteerde in een samenwerking tussen de scoutsvereniging en het Sint-Stanislascollege dat op zondagen zijn speelplaats nu ter beschikking stelt. Een leuk samenwerkingsverband tussen twee wijkpartners dus.”
Pop-upwijkcafé
In de pop-upwijkcafés die georganiseerd worden op verschillende locaties in de wijk kunnen de buurtbewoners in een gezellige omgeving kennismaken met het project, hun wijkmanager en de andere wijkbewoners.
Tijdens dit eerste pop-upwijkcafé zullen er verschillende projectpartners aanwezig zijn om hun aanbod voor de wijk in de kijker te zetten. Zowel Stadsmakers, Sporting A, de jeugddienst, de cultuurdienst, Zorgbedrijf Antwerpen, Huis van het Kind, OCMW, seniorenwerking en de lokale wijkagenten zakken af naar de pop-up.
Het pop-upwijkcafé is echter meer dan een gezellige babbel over de wijk in al haar facetten. Bewoners krijgen er ook de kans om effectief mee te bouwen aan één van de vier buurtbanken die in de wijk geïnstalleerd worden. Onder begeleiding van een getalenteerde glaskunstenaar kunnen alle bezoekers de kunstige buurtbanken mee vormgeven. De allereerste buurtbank wordt onthuld tijdens het openingspop-upwijkcafé van zondag 24 september.
Pop-upwijkcafés praktisch
zondag 24 september van 10 tot 18 uur (tijdens het Oosterveldfeest), Groenenborgerlaan 216 aan de Pius X Kerk
Schepen Fons Duchateau is om 12 uur aanwezig om te speechen en de allereerste buurtbank te onthullen die de leerlingen van de Prins Boudewijnschool en het Sint-Stanislascollege versierden.
zaterdag 7 oktober van 14 tot 17 uur, Zwanenlaan (Elzenbos)
zaterdag 14 oktober van 14 tot 17 uur, speelterrein Sterrenlaan
vrijdag 20 oktober van 16 tot 19 uur, Monnikenplein, Hoge Aardstraat
Wijkambassadeurs gezocht
Een veilige, leefbare wijk kan niet zonder actieve inwoners met een groot hart voor de buurt. Net daarom zoekt wijkwerking op maat naar geëngageerde buurtbewoners, oftewel: eersteklas wijkambassadeurs. Wijkambassadeurs zijn bewoners, ondernemers, dienstverleners of andere betrokkenen uit de wijk die zich willen inzetten voor een veilige, propere en sociale buurt en zo de wijkmanager ondersteunen. De wijkambassadeurs krijgen de kans om wijkbelangen te bespreken met elkaar én met vertegenwoordigers van de stad Antwerpen. De wijkmanager neemt hierin een coördinerende rol op.
Geïnteresseerde bewoners kunnen zich aanmelden tijdens één van de pop-upwijkcafés of via www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor samenlevingsopbouw