Wijziging rond alcoholgebruik in openbare ruimte in politiecodex

Op 19 juni 2020

Het college legt een wijziging aan de politiecodex ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Sinds de coronacrisis – en de tijdelijke sluiting van horeca  – wordt er meer alcohol geconsumeerd in de openbare ruimte. Dat gaat soms gepaard met openbare ordeverstoring en/of overlast. Om hiertegen te kunnen optreden, voegt de stad Antwerpen een nieuwe paragraaf toe aan artikel 101quater van de politiecodex, namelijk dat het verboden is om alcoholhoudende dranken te gebruiken in de openbare ruimte, indien hierdoor de openbare orde wordt verstoord of indien er openbare overlast mee gepaard gaat.

Door de maatregelen ter bestrijding van COVID-19 zijn de horecagelegenheden van 13 maart tot en met 7 juni gesloten geweest voor verbruik ter plaatse. Verschillende horecagelegenheden boden wel take-away aan. De sluiting, het toenemend aantal take-awaymogelijkheden, het afgelasten van evenementen en het mooie weer hebben er mede toe geleid dat burgers vaker alcoholische dranken consumeren in de openbare ruimte – vaak in groep. Het gevolg hiervan kunnen openbare ordeverstoringen en uiteenlopende vormen van overlast zijn waaronder sluikstort, lawaai en wildplassen. Dit alles vergroot het onveiligheidsgevoel in de openbare ruimte.

Omdat de horecagelegenheden, nu ze weer open zijn, een beperktere capaciteit hebben en een verplicht sluitingsuur opgelegd kregen én omdat er minder evenementen kunnen doorgaan, verwacht de stad dat dit fenomeen niet snel zal verdwijnen.

Het college legt daarom aan de gemeenteraad een nieuwe paragraaf in de politiecodex ter goedkeuring voor. Hierin staat dat het verboden is om alcoholhoudende dranken te gebruiken in de openbare ruimte, indien hierdoor de openbare orde wordt verstoord of indien er openbare overlast mee gepaard gaat.

Deze nieuwe paragraaf in artikel 101quater zal de toezichtsdiensten de mogelijkheid bieden om sneller op te treden in geval van alcoholgebruik in de openbare ruimte gepaard gaande met openbare ordeverstoring en/of overlast. Zo kan ook de evolutie naar openbare dronkenschap voorkomen worden en de daarmee samenhangende overlast en openbare ordeverstoring beperkt worden. De algemene strafbaarstelling van alcoholgebruik gepaard gaande met overlast biedt bovendien de mogelijkheid om personen die herhaaldelijk geverbaliseerd worden en dus risicogedrag vertonen, sneller naar hulpverlening te oriënteren of op te volgen via de gespecialiseerde stedelijke diensten.

Na goedkeuring op de gemeenteraad van 29 juni gaat deze wijziging in.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is