Fietskortingsregeling succesvol in Antwerpen: werknemers gaan verder, vaker en vlugger met de fiets

Op 25 april 2019

Werknemers die op fietsafstand van het werk wonen, maar toch met de auto door het Antwerpse hindergebied gaan, kunnen via Slim naar Antwerpen een korting aanvragen voor de aankoop of het onderhoud van een (e-)fiets. Zo wil de stad werknemers aanmoedigen om minstens 2 werkdagen per week de fiets te nemen. De Fietskortingsregeling is in 2017 in het leven geroepen en na twee jaar zijn de resultaten erg positief. De stad heeft dan ook besloten om dit project de komende jaren verder te zetten.

De Fietskortingsregeling is in het leven geroepen om pendelaars die met de auto door het Antwerpse hindergebied naar het werk rijden aan te sporen (deels) over te stappen op de fiets. De ambitie voor de eerste twee jaar was om via dit project minstens 1500 autobestuurders te laten overstappen. De resultaten tonen nu dat in 2017-2019 in totaal 1702 werknemers intekenden. Opvallend daarbij is dat de meerderheid van de deelnemers (56%) buiten de stad Antwerpen woont, wat aantoont dat de fiets voor iets langer woon-werkverkeer een valabel alternatief voor de auto is.

Om aan te tonen dat deelnemers wel degelijk de fiets gebruikten voor hun woon-werkverkeer, waren ze verplicht om hun fietsverplaatsingen te registreren via de app Ring-Ring. In 2017-2019 werden zo in het kader van de Fietskortingsregeling ruim 480.788 woon-werkritten geregistreerd en 4.110.956 gefietste kilometers.

85% zegt dat ze overstapten op de fiets om files te vermijden en tijd te winnen. Een betere gezondheid werd als op 1 na belangrijkste reden aangegeven en de positieve impact op het milieu stond op de derde plaats.

Uit de bevraging blijkt ook dat de Fietskortingsregeling leidt tot blijvende gedragsverandering. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “We ondervroegen de deelnemers ook naar hun motivatie en verdere intenties, en daaruit blijkt dat het opzet van de Fietskortingsregeling werkt. We willen als stad niet optreden als boeman, maar willen mensen verleiden om slimme keuzes te maken.” Minstens 92% van de respondenten beweert dat ze ook na het beëindigen van de regeling zal blijven fietsen. 89% geeft aan collega’s, familie of vrienden aan te zetten om naar het werk te fietsen. Verder werd er gevraagd welke factoren invloed hebben op het fietsgebruik en soms tegenhouden om te fietsen. Regen, combinatie met andere activiteiten voor of na het werk (winkelen, kinderen wegbrengen) en te veel bagage kwamen als belangrijkste zaken naar voren.

Wegens succes verlengd

Wegens het succes van het project, de positieve resultaten en het behalen van de vooropgestelde ambitie, wordt de Fietskortingsregeling verlengd voor de periode 2019-2022. Het hindergebied werd hiervoor uitgebreid. Het noordelijke deel van het havengebied (rechteroever) is toegevoegd, Linkeroever, Berendrecht-Zandvliet-Lillo en de gemeente Zwijndrecht (zie kaart). Ook werd er een nieuwe app gebouwd voor de registratie van de ritten. Deelnemers gebruiken vanaf nu de app Rittenteller. Naast automatische registratie (zoals het geval was bij de app Ring-Ring) is nu ook handmatige registratie mogelijk, die nadien geverifieerd wordt. Verder geeft de app ook handige grafieken en statistieken waarmee de deelnemer een overzicht krijgt van zijn/haar fietsgedrag.

Over de Fietskortingsregeling

Werknemers die met hun wagen door het Antwerpse hindergebied gaan, kunnen een eenmalige korting tot 250 euro krijgen voor de aankoop van een nieuwe (e-)fiets of 175 euro voor een onderhoudsbeurt van hun bestaande fiets wanneer ze bereid zijn minstens 2 dagen per week naar het werk te fietsen. Werknemers van bedrijven die aangesloten zijn bij Slim naar Antwerpen krijgen zelfs onder bepaalde voorwaarden tot 450 euro korting voor de aankoop van een nieuwe (e-)fiets.

Om in aanmerking te komen voor de korting moeten werknemers voldoen aan enkele voorwaarden:

De werknemer gaat momenteel met de auto naar het werk en doet dat al meer dan 6 maanden.
De woon-werkverplaatsing bedraagt minimum 2 kilometer.
De route voor de woon-werkverplaatsing loopt (deels) door het hindergebied (zie kaart).
De werknemer houdt 1 jaar lang zijn fietsverplaatsingen bij via de app Rittenteller, waarbij hij/zij registreert dat hij/zij minstens 2 keer per week naar het werk fietst.

De Fietskortingsregeling is een initiatief van stad Antwerpen, in samenwerking met Advier (dienstverlener voor de backoffice en helpdesk) en Mobidot (ontwikkelaar van de app Rittenteller).

Meer informatie

Meer informatie over de Fietskortingsregeling vindt u terug op de website van Slim naar Antwerpen. Klik hier voor de rechtstreekse link. Voor meer informatie over de fietskortingsregeling voor werkgevers klikt u hier.

Verantwoordelijke: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is