U bent hier
Antwerpen ondertekent charter ‘Gezonde Stad’
Vandaag keurde het college goed dat de stad binnenkort het charter ‘Gezonde Stad 2019-2024’ ondertekent. Hiermee bevestigt de stad haar engagement om een samenhangend gezondheidsbeleid te voeren, en krijgt ze voor de tweede keer het kwaliteitslabel ‘Gezonde Stad’.
Door het charter ‘Gezonde Stad’ voor de tweede keer te ondertekenen, bevestigt de stad haar intenties om samen met partners een gezondheidsbeleid op maat van alle Antwerpenaars te voeren.
“Ik ben blij dat we dit charter opnieuw ondertekenen”, zegt schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau. “Vandaag komen de grootste gezondheidsrisico’s door een ongezonde levensstijl of omgeving. Daarom is het belangrijk dat we als stad het thema gezondheid blijvend op de agenda houden en linken aan andere thema’s zoals publieke ruimte, klimaat en wonen.”
De stad werkt al geruime tijd aan een beleid om de burger te stimuleren om gezond te leven en zijn leefomgeving zo gezond mogelijk te maken. Fons Duchateau: “Een mooi voorbeeld is de Demowoning, waarbij we Antwerpenaars laagdrempelig informeren over woonkwaliteit om zo hun woning gezonder te maken. Maar evengoed begeleiden we scholen om een beleidsplan rond beweging en gezonde voeding op school te maken.”
Een ander voorbeeld van een geïntegreerd beleid is de werkwijze bij het afleveren van vergunningen voor het bouwen of uitbreiden van scholen of kinderdagverblijven. Bij het afleveren van deze vergunningen wordt namelijk rekening gehouden met de lokale luchtkwaliteit en het omgevingslawaai.
De stad blijft ook de komende jaren inzetten op het thema gezondheid. Zo wil ze meer huisartsen aantrekken in wijken met een tekort, en een betere samenwerking aanmoedigen tussen de gezondheidszorg en welzijnsorganisaties. Ook zet ze in op meer groen en water in de stad, en moedigt ze wandelen en fietsen aan.
Het charter ‘Gezonde Stad’ is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Wie het charter ondertekent, krijgt ook het kwaliteitslabel ‘Gezonde Stad’. Een label dat Antwerpen al sinds 2013 draagt.
Voor de realisatie van haar gezondheidsdoelstellingen werkt de stad samen met het Lokaal Gezondheidsoverleg, Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaams Expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen, Vereniging voor Steden en Gemeenten, huisartsen en lokale welzijnsorganisaties.
Verantwoordelijken: Fons Duchateau, schepen voor gezondheidszorg – Tom Meeuws, schepen voor sociale zaken – Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling – Claude Marinower, schepen voor openbaar domein