U bent hier
Vier zaken moeten tijdelijk de deuren sluiten omwille van inbreuken en overlast
Het college bevestigde de besluiten van de burgemeester om verschillende zaken in het district Antwerpen te sluiten. Het gaat om twee horecazaken en een vzw die de deuren moeten sluiten wegens diverse inbreuken. Het college legde ook een sanctie op aan een belwinkel die niet in orde was met de wetgeving. Ook deze moet de deuren sluiten.
Sluiting horecazaak Handelstraat wegens overlast
Een horecazaak in de Handelstraat blijft gedurende een maand gesloten. Er waren niet alleen meldingen van geluidsoverlast, maar ook over hevige discussies die eindigen in vechtpartijen met het toebrengen van slagen en verwondingen, openbare dronkenschap en het beschadigen van onroerende goederen.
De horecazaak beschikt bovendien niet over de geldige stedenbouwkundige vergunningen. Daarnaast stelde de politie ook vast dat de zaakvoerder de inkijk in en de toegang naar de zaak vanop de straat belemmert.
Uit vaststellingen van de politie blijkt dat niet alleen de klanten van de horecazaak maar ook de zaakvoerder zelf meermaals persoonlijk betrokken is bij de ordeverstoringen. Bovendien hebben de maatregelen die de zaakvoerder beweert te hebben genomen om de ordeverstoring en overlast te beperken, onvoldoende resultaat.
Sluiting belwinkel Offerandestraat wegens diverse inbreuken
Een belwinkel in de Offerandestraat moet de deuren sluiten tot de zaak in orde is volgens de wetgeving en diverse reglementeringen waaraan de inrichting onderworpen is.
Sinds de toekenning van de uitbatingsvergunning van de winkel werden er al verschillende inbreuken vastgesteld. De belwinkel, een publiek toegankelijke zaak, moet onder andere aan de volgende voorwaarden voldoen:
een positief moraliteitsonderzoek;
een positief verslag brandveiligheid;
aantonen dat de zaak vrij is van stedenbouwkundige overtredingen en tekortkomingen.
Zolang de zaak niet aan deze voorwaarden voldoet, blijft ze dus gesloten.
Sluiting vzw De Bosschaertstraat wegens drugoverlast
In de De Bosschaertstraat moet een vzw gedurende zes weken de deuren sluiten wegens illegale feiten. Vanuit de buurt rondom de zaak kwamen al enige tijd klachten van openbare ordeverstoring. Het ging om het verkopen en gebruiken van drugs en hangjongeren die overlast veroorzaakten. Deze jongeren komen ’s avonds vaak samen in en rond de vzw. Buurtbewoners geven aan ’s nachts last te hebben van voertuigen die aan de vzw stoppen om verdovende middelen te kopen of te verbruiken.
De politie ging over tot een grootschalige controleactie waarbij vijf mensen in de vzw in het bezit bleken te zijn van cannabis. Er hing een doordringende geur van cannabis, wat erop wijst dat de drugs daar openlijk gebruikt werden. In de week na de controle bleef de overlast aanhouden. Er werden nog twee controles uitgevoerd aan de vzw waarbij telkens personen op drugsbezit betrapt werden.
Nadien ging de politie nogmaals over tot een gecoördineerde actie. De gordijnen waren gesloten, waardoor er geen inkijk mogelijk was. Dit is niet toegestaan. Bij deze controle was opnieuw een doordringende geur van cannabis te merken. De politie trof verschillende gedoofde joints aan en attributen die nodig zijn om een joint te maken (lange blaadjes, opgerolde kartonnetjes, lege zakjes met cannabisgeur). Vijf gecontroleerde personen waren in het bezit van cannabis, één persoon stond geseind met een bevel tot gevangenneming.
De vaststellingen van de politie tonen duidelijk aan dat er in de vzw druggerelateerde activiteiten plaatsvinden. Aangezien de vzw zich in een buurt bevindt die al lange tijd gebukt gaat onder een aanslepende en zeer ernstige overlastproblematiek, is een sluiting van zes weken noodzakelijk om de openbare orde, rust en veiligheid te herstellen.
Ook in de nabijgelegen Abdijstraat is er sprake van overlast, onder andere door drugs. Politiezone Antwerpen levert dan ook extra inspanningen om de problematiek onder controle te krijgen. Zo werden er al plaatsverboden opgelegd aan verschillende hangjongeren die ook geverbaliseerd werden voor gerechtelijke feiten zoals drugbezit en vandalisme. Verder worden er ook systematische identiteitscontroles uitgevoerd in de buurt.
Er wordt al geruime tijd, met verschillende acties en initiatieven (gerechtelijk, bestuurlijk, enzovoort), geprobeerd de problematiek in de wijk te controleren en de leefbaarheid te verbeteren. Het stopzetten van het gebruik van verdovende middelen in bepaalde inrichtingen vormt een bijzonder cruciaal onderdeel om in deze acties te slagen. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de vzw, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.
Sluiting horecazaak Oudemansstraat wegens ordeverstoringen en overlast
Ook een horecazaak in de Oudemansstraat moet gedurende zes weken de deuren sluiten. Bij deze zaak gaat het om druggerelateerde feiten en aanhoudende overlast.
De zaak in de Oudemansstraat is bij de politie gekend als een storende inrichting; zij ontvangen vaak meldingen van lastige klanten, diefstallen, vechtpartijen, overtredingen op het rookverbod en druggebruik in en rond het café. Het café werd in 2017 al eens twee weken gesloten voor onder andere drughandel en diefstallen met geweld. Sinds de zaak terug open ging, moest de politie al 46 keer ter plaatse komen voor verstoringen van de openbare orde en overlast.
De ordeverstoring manifesteert zich in de vorm van geluidsoverlast, hevige discussies die ontaarden in vechtpartijen en het toebrengen van slagen en verwondingen, drugbezit en -handel, verboden wapenbezit en diefstallen, al dan niet gepaard gaande met geweld. De politie trof verschillende keren drugs aan in het café of bij klanten, en er was sprake van drughandel waarbij een persoon voor de deur van het café drugs verkocht aan voorbijgangers. Het café werd ook verschillende keren als uitvalsbasis gebruikt om passanten te beroven. Er moest een aantal keren een ambulance ter plaatse komen, waaronder éénmaal na een steekpartij waarbij een verdachte is opgepakt voor poging tot moord. Er werden verschillende keren personen zonder geldige verblijfsdocumenten aangetroffen in de zaak, alsook een man waarvoor een bevel tot gevangenneming gold. Het grootste deel van de klanten is bovendien gekend voor gerechtelijke feiten.
Uit alle vaststellingen van de politie blijkt dat de zaak op verschillende vlakken voor overlast zorgt. Omdat de uitbater geen toereikende maatregelen neemt, er duidelijk geen verbetering merkbaar is en dat het café zich bevindt in een buurt die op zichzelf al gevoelig is voor overlast en criminaliteit, is het aangewezen de zaak tijdelijk te sluiten.
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever