U bent hier
Slim naar Antwerpen presenteert 7 nieuwe MaaS-projecten
Slim naar Antwerpen heeft 7 nieuwe projecten rond MaaS geselecteerd die in de nabije toekomst uitgerold zullen worden en ondersteuning krijgen van de stad Antwerpen. De projecten kaderen binnen de projectoproep 2019 die eerder dit jaar gelanceerd werd. De stad ging hiermee op zoek naar projecten die bijdragen aan een betere koppeling tussen mobiliteitsaanbieders en MaaS-providers.
“In Antwerpen is er een grote verscheidenheid aan mobiliteitsoplossingen beschikbaar. Dit maakt dat gebruikers veel keuze hebben, maar ook dat het soms een onduidelijk geheel wordt. Het concept MaaS wil dit vergemakkelijken door verschillende mobiliteitsoplossingen aan te bieden in één app”, aldus schepen voor mobiliteit Koen Kennis. De eindgebruiker krijgt dan via een MaaS-app toegang tot openbaar vervoer, deelfietsen, -scooters, -auto’s en –steps, taxidiensten, parkeerfaciliteiten en laadinfrastructuur.
Verhogen van samenwerking
Dergelijke apps bestaan al, maar voor veel mobiliteitsaanbieders (van bijvoorbeeld deelsystemen) is het niet eenvoudig om zich digitaal met elkaar te verbinden. Met de MaaS-projectoproep wil de stad haar mobiliteitspartners helpen met het verhogen van hun connectiviteit en samenwerking, via een gerichte financiële en inhoudelijke ondersteuning.
Geselecteerde projecten
De MaaS-projectoproep werd gelanceerd op 25 januari 2019. Projectvoorstellen konden ingediend worden tot uiterlijk 22 maart 2019.
Een onafhankelijk jury van externe experts toetste de ingediende projecten af aan het voorgestelde beoordelingskader. Bij de selectie werd ook rekening gehouden met de maatschappelijke meerwaarde van de projecten. Er werden in totaal 15 projectvoorstellen ingediend waarvan de jury 7 projecten selecteerde voor verdere ondersteuning van Slim naar Antwerpen.
Op basis van de selectiecriteria werden volgende 7 projecten geselecteerd voor verdere ondersteuning binnen de projectoproep MaaS:
Integratie Scooty in MaaS-app Pickaway: Scooty wil zijn mobiliteitsdiensten op alle MaaS-applicaties kunnen aanbieden. Om deze integratie te ontwikkelen, wil Scooty samenwerken met Pikaway.
Integratie Cambio autodelen in MaaS-app Olympus Mobility: Met dit project wil Cambio alle reservatie-gerelateerde handelingen integreren in de MaaS-app Olympus Mobility en KBC mobile via Olympus plugin. Hierdoor kan Cambio als deeloplossing via MaaS-platformen aangeboden worden aan de eindgebruiker.
Parking as a Smart Service in MaaS: Dit project omvat de volledige integratie van de Q-Park Parking in de Pikaway MaaS-applicatie. Deze integratie zal het mogelijk maken om de parkeerervaring (gebaseerd op nummerplaatherkenning en automatische betalingen) in combinatie met slimme reisassistentie van Pikaway naadloos te integreren en te gebruiken. Dit zal gefaciliteerd worden door Cegeka die optreedt als technologie-integrator.
Carpooling als onderdeel van MaaS: Dit project zorgt voor de integratie van de carpool.be-applicatie in het groeiende MaaS-platform van Olympus Mobility, om zo carpoolen tussen werknemers beter te faciliteren.
Slimme mobiliteitsvouchers: Dit project wil bezoekers, bewoners en pendelaars aanmoedigen om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken. Het ‘Gift2Give’s open CitiZen’ platform wil mobiliteitsvouchers aanbieden, zowel fysiek als digitaal via apps en websites.
Tranzer – Slim naar Antwerpen: Tranzer is een bestaande MaaS-applicatie met meer dan 50.000 actieve gebruikers, actief in Nederland en binnenkort in Australië, België en Italië. Ze beschouwen Antwerpen als een vooruitstrevende stad op gebied van mobiliteit en een springplank naar de rest van Vlaanderen.
Antwerp off-street Parking-as-a-Service: De doelstelling van dit project is om via een centrale parkeerhub die ontwikkeld wordt door Be-Mobile zorgeloos binnen en buiten te rijden en mobiel te betalen in zoveel mogelijk Antwerpse off-street parkings. Dit project houdt ook een actieve participatie in van zo veel mogelijk commerciële parkeerexploitanten die actief zijn in Antwerpen.
De geselecteerde projecten krijgen maximaal 50.000 euro financiële ondersteuning en kunnen rekenen op begeleiding op maat door het projectteam van Slim naar Antwerpen. Deze begeleiding kan onder andere bestaan uit communicatieve ondersteuning, toegang tot het netwerk en de contacten van de stad en inhoudelijk advies. Verder wil de stad een lerend netwerk rond MaaS opzetten, waarbij de lessen uit de verschillende projecten gedeeld kunnen worden met andere organisaties.
Alle informatie is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit