U bent hier
Pilootprojecten cargofietsdelen Berchem
Grote aankopen vervoeren met de fiets is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom starten in Berchem twee pilootprojecten op. Er zullen cargofietsdeelsystemen uitgetest kunnen worden om grote goederen te vervoeren over korte afstanden. Verder kunnen er ook andere types van fietsen, zoals vouwfietsen, gedeeld worden. Initiatiefnemers lokale fietshandelaar De Geus en vrijwilligersorganisatie Dégage (die al aan autodelen doet in Antwerpen) krijgen voor hun pilootprojecten ondersteuning van het stedelijke laboratorium Stadslab2050 en Slim naar Antwerpen. Beide pilootprojecten lopen tot oktober 2019. Op 15 juni is er een infomoment voor geïnteresseerden.
Vanaf half juni kunnen in Berchem elektrische cargofietsen gereserveerd worden via lokale fietshandelaar De Geus. Nu kunnen er al eigen fietsen gedeeld worden via een digitaal platform van Dégage. Dat laatste platform, dat ook al aan autodelen doet in Antwerpen, beperkt zich trouwens niet tot cargofietsen. Wie wil, kan er ook andere types fietsen zoals vouwfietsen, delen. De projecten richten zich in de eerste plaats op bewoners van Berchem. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Ons mobiliteitsbeleid is niet enkel gebaseerd op grote infrastructuurwerken. Die zijn broodnodig, maar we kijken ook wat de noden zijn op buurtniveau. Ik ben benieuwd naar de resultaten van dit pilootproject.”
Beide pilootprojecten lopen van juni tot oktober 2019. Aan het einde van deze pilootprojecten wordt er gekeken of ze verlengd kunnen worden of kunnen worden toegepast in andere delen van de stad.
Elektrische cargofietsen via fietshandelaar De Geus
Fietsenhandelaar De Geus stelt vanaf half juni vanuit zijn winkel in Berchem twee elektrische cargofietsen ter beschikking voor deelgebruik. Via een mailadres kunnen bewoners een cargofiets reserveren om bijvoorbeeld grote goederen of boodschappen te vervoeren. Binnenkort zal dat kunnen via een reservatieplatform. Momenteel bekijkt de fietshandelaar ook of zijn fietswinkel een geschikte standplaats is voor de twee deelfietsen en of er andere partners in de buurt zijn die een deellocatie kunnen aanbieden. Bewoners zullen een cargofiets kunnen huren vanaf 15 euro per 2 uur, tot 80 euro voor een heel weekend.
Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws:“Cargofietsen kunnen het wagengebruik en de daarmee samenhangende luchtvervuiling verder terugdringen. Zo zetten we weer een stap naar betere lucht voor elke Antwerpenaar.”
Deelpatform van Dégage voor fietsen van particulieren
Dégage test in Berchem op zijn beurt een nieuw platform voor het particulier delen van (cargo)fietsen. Via dit platform kunnen bewoners speciale fietsen delen met de buurt - zoals cargofietsen - of zelf gebruiken. Zo kunnen ze voor een korte periode een ander soort fiets lenen zoals een fietskar voor een uitstap met de kinderen of een vouwfiets voor gecombineerde verplaatsingen met de trein. Dégage is momenteel op zoek naar fietseigenaars die hun fiets willen delen met de buurt. Om een fiets te kunnen delen en/of gebruiken, moet je lid worden van het platform van Dégage. Het inschrijvingsgeld bedraagt 35 euro. Daarnaast is er een bijdrage voor de gereserveerde tijd van de fietsen. Wie instapt, betaalt eenmalig ook een waarborgsom van 75 euro, die je geheel of gedeeltelijk terugkrijgt na uitstap.
Meer info
Meer info over beide projecten staat op www.stadslab2050.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Op zaterdag 15 juni tussen 14 uur en 17 uur is er bij Fietsen De Geus in Berchem (Grotesteenweg 95, 2600 Berchem) een infomoment waar bewoners gratis een testrit kunnen maken met een cargofiets en meer te weten kunnen komen over beide pilootprojecten.
Slim op weg in de buurt
Het cargofietsdelen maakt deel uit van het pilootproject Slim op weg in de buurt, een samenwerking tussen Stadslab2050 en Slim naar Antwerpen. Dat project vertrekt vanuit enkele belangrijke stedelijke uitdagingen, zoals een vlotte doorstroming in de wijken. Het onderzoekt op welke manier Antwerpse wijken een versnelling hoger kunnen schakelen op het vlak van slimme mobiliteit. Onder slimme mobiliteit wordt verstaan: minder verplaatsingen, het maken van geschikte mobiliteitskeuzes, meer combinatievervoer of deelmobiliteit en meer elektrische voertuigen ter vervanging van de verbrandingsmotor.
In Berchem werd samen met buurtbewoners, partners in de wijk en mobiliteitsaanbieders gezocht naar mobiliteitsoplossingen op maat van de buurt. De bewoners gaven daarbij de nood van een cargofietsdeelsysteem aan, als een duurzame oplossing voor groot vervoer over korte afstanden.
Verantwoordelijke schepenen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit – Tom Meeuws, schepen voor leefmilieu