U bent hier
Stad onderzoekt bijkomende piste voor afvalverwerking
Het college zet vandaag via een “Request for Information” (RFI) het licht op groen voor een onderzoek naar het verwerken van haar brandbaar restafval. Daarmee opent de stad een tweede piste naast de ISVAG verbrandingsinstallatie. Spelers kunnen voorstellen indienen voor alternatieve verwerkingsopties – andere dan wat ISVAG voorziet in haar plannen voor een nieuwe oven in Wilrijk. Uiteindelijk bepalen vast omschreven criteria welke optie weerhouden wordt.
Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “De criteria voor de toewijzing zijn kostprijs, timing, capaciteit, inschakeling in het klimaat- en afvalbeleid van de stad. We zijn niet getrouwd met één of andere locatie en formule. We opteren voor een duidelijk tweesporenbeleid. Voorbereidingen voor de vergunning van ISVAG blijven lopen. Ondertussen verkennen we andere mogelijkheden.”
Met de RFI wil de stad ook een concreet beeld krijgen van potentiële warmteleveringen aan het warmtenet Zuid. Zo wordt er op zijn minst een oplossing geboden worden voor de reeds aangegane engagementen van warmteproductie aan Nieuw-Zuid, Blue Gate Antwerp en de industrieterreinen in Wilrijk.
De stad Antwerpen doet een beroep op VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) om samen met haar de resultaten van de bevraging te analyseren om tegen het einde van dit jaar tot een concrete werkbare conclusie te komen.
Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Met deze rondvraag wil de stad tegen het einde van het jaar een duidelijk beeld krijgen van zowel de alternatieven op vlak van afvalverwerking, als deze op vlak van warmteleveringen aan het warmtenet Nieuw-Zuid, Blue Gate Antwerp en de industrieterreinen in Wilrijk. Dit moet ons in staat stellen een keuze te maken voor een technisch haalbaar en betaalbaar toekomstscenario met maximale milieuwinst.”
Verantwoordelijken: Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud – Tom Meeuws, schepen voor leefmilieu