Openingsfeest Winter in Antwerpen

Op 22 november 2019

Snowboardevent, magisch winterbos, musicalshow, Soulsister en Kerstmarkt

Winter in Antwerpen start op zaterdag 7 december met een groot openingsfeest in het historisch centrum. Ook dit jaar staan er enkele verrassingen op het programma. De grootste nieuwigheid is het spectaculaire snowboardevent Rail ’n Snow op de Scheldekaaien. Maar ook de inhuldiging van het magisch winterbos op de Handschoenmarkt, de wervelende musicalshow op de ijspiste en het optreden van Soulsister vanuit het Joe Christmas House op de Grote Markt beloven vuurwerk. De evenementensite is bovendien al vanaf ’s middags open.

Het openingsfeest op 7 december is het officiële startschot van Winter in Antwerpen, het evenement dat de hele binnenstad tot en met 5 januari omtovert in een magisch winterwonderland. En Antwerpen zou Antwerpen niet zijn, moest de stad dit jaar niet uitpakken met enkele blikvangers.

Burgemeester Bart De Wever is alvast enthousiast: “Winter in Antwerpen is uitgegroeid tot een echte publiekstrekker. Onze Kerstmarkt, ijspiste en het Nieuwjaarsvuurwerk zijn vaste waarden die tot ver buiten de stad gekend en geliefd zijn. Dit jaar doen we nog een schepje bovenop het aanvullende programma. Daarmee wordt de Winter in Antwerpen niet alleen magisch mooi, maar is er ook echt voor iedereen wat wils. Eigenlijk is er geen excuus om niet af te zakken naar de stad en er de eindejaarsvreugde te beleven, tijdens het openingsfeest en erna.”

Vanaf 12 uur: Rail ’n Snow (Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel)

Op de Scheldekaaien opent vanaf 12 uur Rail ’n Snow, een sensationeel snowboardevent. Iedereen kan zich hier vergapen aan spectaculaire stunts op een imposante schans, volledig bedekt met sneeuw. Een hele dag lang zullen de beste freestyle skiërs en snowboarders hun kunsten tonen op de pompende tonen van verschillende dj-sets. Met een deelnemersveld dat bestaat uit de top van de Belgische boarders, aangevuld met enkele internationale riders, is spektakel en een stevige strijd om de titel van Belgisch Kampioen Freestyle Snowboard Rail gegarandeerd. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door snowboardlegende Marc-André Tarte en Roos van Acker. Voormalig wereldkampioen snowboarden Seppe Smits is vliegende StuBru-reporter van dienst. 

Wie even wil verpozen, kan in een van de vele drank- en eetstandjes naast de schans terecht. Natuurlijk worden ook de kleinsten niet vergeten: er is de hele dag kinderanimatie voorzien en ze kunnen hun snowboardkunsten komen uittesten in het Kids On Snow park. De dag wordt afgesloten met een knallende afterparty. Rail ’n Snow wordt georganiseerd i.s.m. Sneeuwsport Vlaanderen. Meer info over het event en de volledige line-up zijn te vinden op www.railnsnow.be.

Vanaf 12 uur: Kerstmarkt (Groenplaats – Grote Markt – Suikerrui – Steenplein)

Net zoals vorig jaar gaan alle attracties op de evenementensite reeds ’s middags open. Wie op zoek is naar een origineel kerstcadeau kan terecht in een van de honderd kraampjes: van ambachtelijke en artisanale producten tot originele hebbedingetjes. Daarnaast is de kerstmarkt dé plaats om gezellig iets te eten en te drinken: van traditionele winterse lekkernijen als glühwein, warme wafels en spekpatatjes tot internationale gerechten. Wie meer van actie houdt kan de VR Dome of Escape Room uittesten, een rondje draaien op de ijspiste, een zoektocht met de kinderen doen en nog veel meer.

17 uur : Best of Musicals op de ijspiste (Groenplaats)

Wie van musicals en schaatskunsten houdt, moet op de Groenplaats zijn. Speciaal voor het openingsfeest brengt Music Hall er ‘The Best of Musicals’. In deze wervelende show zullen kunstschaatsers de mooiste choreografieën dansen op liedjes uit de musicals Annie, Scrooge, Cinderella, La La Land, Madagascar en De Prinses en de Toverspiegel. De show duurt ongeveer 20 minuten en zal iedereen betoveren.

17.45 uur : Inhuldiging magisch winterbos (Handschoenmarkt)

Om 17.45 uur ontsteekt burgemeester Bart De Wever het magisch winterbos op het plein voor de kathedraal. Bezoekers wandelen hier door een feeëriek bos met eigenzinnige, betoverende boomsculpturen. De combinatie van mystiek licht, verrassende geuren, kleuren en sfeergeluiden zorgt voor een zinnenprikkelende ervaring. Dit winterbos is een unieke creatie van de makers van De Grote Schijn.

19 uur: Optreden Soulsister (Joe Christmas House - Grote Markt)

Voor het tweede jaar op rij strijkt het Christmas House van radiozender Joe neer in Antwerpen. Van daaruit maken de Joe-dj’s elke dag opnieuw live radio, spelen ze de beste kersthits en komen er ook heel wat artiesten langs voor een live optreden. Dit jaar opent het Joe Christmas House op 7 december al om 12 uur. ’s Avonds is het tijd voor de officiële opening met een spetterend optreden van de Antwerpse band Soulsister. Paul Michiels en Jan Leyers zullen vanop het dakterras de Grote Markt ongetwijfeld stevig doen swingen.

Openingsuren

Tijdens het openingsweekend is de site geopend:

  • op zaterdag 7 december van 12 tot 24 uur
  • op zondag 8 december van 12 tot 22 uur

Bereikbaarheid

De stad raadt bezoekers aan om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar het openingsfeest en Winter in Antwerpen te komen. Alle mobiliteitsinfo staat op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Meer info

Alle info over het openingsfeest, en over Winter in Antwerpen algemeen, is ook te vinden op www.winterinantwerpen.be.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Koen Kennis, schepen voor toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is