U bent hier
Proefproject : Met algoritmes op zoek naar frauduleuze zaken (GVA 3/3/2020)
Door alle beschikbare financiële en economische gegevens van bedrijven door te lichten, komen fraudegevoelige ondernemingen sneller aan het licht. De stad Antwerpen gaat hierover een proefproject opzetten met Graydon. Hetis een nieuw instrument in de strijd tegen de drugscriminaliteit.
Stad Antwerpen en Greydon sporen criminele ondernemingen op met bedrijfsdata
De stad Antwerpen en de politie deden in 2018 een gebiedsscan naar “ondermijnende criminaliteit” in Borgerhout binnen de Ring. De conclusie was dat de illegale economie er groter is dan de legale. Zo zouden heel wat lokale ondernemingen worden gebruikt voor het witwassen of worden gefinancierd met criminele inkomsten. In de gebiedsscan werd verwezen naar kapperszaken, viswinkels, telefoonwinkels en shishabars.
Om sneller zicht te krijgen op mogelijke malafide bedrijven in Antwerpen gaat de stad voor een proefproject samenwerken met Graydon, een handelsinformatiekantoor gespecialiseerd in het verzamelen van bedrijfsinformatie. Op basis hiervan kan Graydon zeggen of een bedrijf kredietwaardig en economisch betrouwbaar is.
Alarmbellen
De politie en de stad kunnen niet alleen een individueel bedrijf laten doorlichten, maar ook alle bedrijven in een bepaalde wijk of handelsactiviteit. In dit platform zitten data van onder meer de arbeidsrechtsbank, wagens die ingeschreven
staan bij een bedrijf of het aantal vacatures bij een onderneming. Ook de kenmerken van een malafide onderneming zitten in dit systeem. Door er een algoritme op los te laten, geeft het platform een overzicht van mogelijke malafide bedrijven.
“Dat is voor ons heel interessante informatie”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Wij gaan nu via het platform van Graydon bedrijven waarover we bedenkingen hebben, kunnen doorlichten. Als er iets niet zou kloppen en de alarmbellen afgaan, dan zetten we verdere stappen.”
Vergunningen
De instrumenten van de stedelijke overheid zijn dan wel beperkt wat betreft de handhaving, maar via het vergunningenbeleid heeft de stad wel wat mogelijkheden.
“Als er economisch iets niet klopt binnen de onderneming, dan is de kans groot dat ook andere zaken niet in orde zijn”, zegt De Wever. “Als stad kunnen we wel controles uitvoeren naar brandveiligheid en de naleving van de bouwcode. Bij het vaststellen van overtredingen kunnen we dus op deze manier wel optreden. Binnen het Stroomplan, de samenwerking tussen verschillende overheden tegen de drugscriminaliteit, kunnen we natuurlijk onze bevindingen ook doorgeven aan de diensten die wél gerechtelijk kunnen optreden.
Alle overheden zoeken volop naar de zilveren kogels om deze ondermijnende criminaliteit aan te pakken. We hopen die voor een deel gevonden te hebben door al deze economische en financiële data te gebruiken om malafide bedrijven op te sporen.”
Los van de bestrijding van de criminaliteit is er ook een positief effect voor de lokale economie. Malafide winkels vragen soms zulke lage prijzen voor hun producten, dat ze zo de correcte winkeliers wegconcurreren.
“Deze valse concurrentie verziekt immers ook het economisch weefsel in onze wijken”, zegt de burgemeester.
(Bron: Gazet Van Antwerpen, 3/3/2020)