U bent hier
Zitbanken aan nomadenbomen op de Scheldekaaien
Vandaag werden vijf zitbanken geplaatst rond de containers met nomadenbomen op de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid. De Scheldekaaien worden zo nog meer een aangename verblijfsplek voor alle Antwerpenaren.
Om nog beter te kunnen genieten van het mooie uitzicht aan de Schelde werden er bijkomende zitbanken geplaatst in het deelgebied Sint-Andries en Zuid, rond de containers met nomadenbomen. De banken zijn gemaakt uit gerecycleerd schoorhout van de Droogdokkensite. Dat zijn balken uit Douglashout die een schip in een droogdok ondersteunden. In elke balk staan de letters ‘SAD’ gekerfd, voor ‘Stad Antwerpen Droogdokken’. De houten banken zijn opgeleverd via het initiatief 'stadshout'.
Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling: “Met ruime banken tussen 4 en 6 meter lang bieden we bezoekers en inwoners de gelegenheid om even te rusten en te genieten van het uitzicht op onze Schelde. Zo worden onze Scheldekaaien nog meer ingezet als een plek om het water te beleven. Het blijft echter noodzakelijk dat iedereen rekening houdt met de geldende veiligheidsvoorschriften in het kader van de coronamaatregelen, zoals het bewaren van een afstand van 1,5 meter.”
‘Bomencrèche’ voor de stad: experiment op een niet evidente locatie
Nomadenbomen zijn bomen die tijdelijk geplant worden tot ze een definitieve plaats krijgen in volle grond. De Scheldekaaien dienen op deze manier als een soort ‘bomencrèche’ voor de stad. Daarna verhuizen de bomen naar een definitieve stek in Antwerpen. Ze komen tegemoet aan de vraag van de Antwerpenaar naar vergroening.
De bomencrèche aan de Scheldekaaien is een experiment op een niet evidente locatie met veel wind en zon. Op basis van de standplaatscondities zijn zorgvuldig de meest geschikte inheemse boomsoorten voor deze plek gekozen. Helaas hebben 2 van de 3 wintereiken het niet gehaald door de felle wind en de droogte in het voorjaar. Ze zijn recent verwijderd en zullen in het voorjaar van 2021, tijdens het plantseizoen, vervangen worden door 2 nieuwe bomen. De overige 11 bomen doen het goed.
Verantwoordelijken: Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling – Fons Duchateau, schepen voor groen en voorzitter AG VESPA