U bent hier
Kapel Sint-Elisabethgasthuis is klaar voor restauratie
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 368.949,81 euro toe voor de exterieurrestauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekapel van het Sint-Elisabethgasthuis in Antwerpen. “Dankzij deze restauratiepremie wordt dit historische gebouw op deze site opgewaardeerd en geïntegreerd in een luxueus boetiekhotel met groen binnengebied”, zegt minister Diependaele.
De historische gebouwen op de Sint-Elisabethgasthuissite worden momenteel uitgebouwd tot luxehotel en congrescentrum, nadat ze door het Antwerpse OCMW in 2017 in erfpacht werden gegeven. Het bestaande congrescentrum wordt volledig gerenoveerd en geïntegreerd in de rest van de site. Ook de renovatie en uitbreiding van het voormalige Elzenveld Hotel is gaande, en nu kan dus ook de exterieurrestauratie van de kapel starten. De site ligt aan de Botanische tuin en krijgt daarom de toepasselijke naam Botanic Antwerp.
Geschiedenis
De oprichting van het Sint-Elisabethgasthuis klimt op tot in de 11de eeuw. Omwille van plaatsgebrek en besmettingsgevaar werd het gasthuis in de eerste helft van de 13de eeuw overgebracht naar het Elzenveld, dat buiten de toenmalige stadsmuren gelegen was. De gotische kapel en ziekenzaal uit de 15de eeuw behoren tot de oudste gebouwen van de site. In de eeuwen nadien volgde de bouw van het klooster, de pastorij en de opbrengsthuizen rondom het complex.
De gasthuiszusters verlieten de Elzenveldsite in 1989. De gebouwen doen nu dienst als congrescentrum en hotel. De vzw Het Orgel in Vlaanderen heeft ook zijn zetel in het Elzenveld. De kapel kan gehuurd worden voor allerhande activiteiten. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de twee waardevolle orgels.
Het klooster, de kapel en de aanpalende zaal zijn sinds 1938 beschermd als monument.