Slim naar Antwerpen stimuleert fietsen van langere afstanden

Op 3 maart 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Speed pedelecs toegevoegd aan proefaanbod voor bedrijven

Slim naar Antwerpen start met een vernieuwd proefaanbod voor bedrijven, in samenwerking met B2Bike. Werknemers van deelnemende bedrijven zullen vanaf nu ook speed pedelecs en elektrische steps kunnen uitproberen voor hun woon-werkverplaatsing. Katoen Natie is een van de eerste bedrijven die gebruikmaakt van het vernieuwde proefaanbod.

Via Slim naar Antwerpen kunnen bedrijven hun werknemers gedurende een maand verschillende vervoersmodi laten uittesten. Zo kunnen ze proeven van de voordelen vooraleer ze zelf de overstap maken naar fiets of openbaar vervoer. Tot hiertoe konden werknemers van aangesloten bedrijven zo de elektrische fiets, stadsfiets, vouwfiets, bakfiets, Velo, DeWaterbus, De Lijn en NMBS uitproberen. Sinds 2016 hebben meer dan 3500 werknemers van 108 bedrijven in en rond de stad van dit proefaanbod gebruik gemaakt. Bijna een derde van de deelnemers geeft aan het uitgeteste vervoermiddel zelf te willen kopen na de probeerperiode.

Slim naar Antwerpen besliste om het succesvolle proefaanbod verder te zetten én te vernieuwen. Met de nieuwe leverancier B2Bike zitten er nu ook speed pedelecs en elektrische steps in het aanbod. Dankzij de speed pedelec kunnen werknemers efficiënt langere afstanden overbruggen tot 25 km (ongeveer 50 minuten fietsen) of meer. De elektrische step is vooral handig voor de last en first mile in combinatie met openbaar vervoer of de auto.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Met de langdurige werken aan de Oosterweelverbinding kunnen de elektrische fiets en speed pedelec voor werknemers een geschikt alternatief zijn om op het werk te geraken en tegelijkertijd bij te dragen aan hun fysieke en mentale gezondheid. Het is fijn om te zien dat steeds meer werkgevers gebruik maken van de diensten van Slim naar Antwerpen.”

Katoen Natie enthousiast over speed pedelec

Katoen Natie is een van de eerste bedrijven die van dit vernieuwde proefaanbod gebruikmaakt. Het bedrijf ondervond de laatste jaren impact van de Oosterweelwerken op Linkeroever/Zwijndrecht en leverde al heel wat inspanningen om de (fiets)bereikbaarheid voor zijn werknemers te verbeteren met onder andere een betere fietsinfrastructuur op de site, fietsstallingen, fietsleasing, douches en lockerrooms… Ook boden ze al het proefaanbod van Slim naar Antwerpen aan, waaraan nu dus speed pedelecs en elektrische steps toegevoegd worden.

Dirk Lannoo, vicepresident bij Katoen Natie vertelt: “De samenwerking met Slim naar Antwerpen werd met veel enthousiasme onthaald door onze werknemers. De voorbije jaren waren er al 298 inschrijvingen voor het proefaanbod waarbij gedurende een maand alternatieve vervoersmiddelen getest konden worden. Dit in combinatie met de aanpassingen aan de infrastructuur op en rond onze site heeft ervoor gezorgd dat er intussen dagelijks 250 werknemers met DeWaterbus komen (met of zonder fiets), 10 personen met de Fietsbus en 251 personen het volledige woon-werktraject met de fiets afleggen. Met het vernieuwde proefaanbod hopen we nog meer mensen te kunnen overtuigen om voor een groen alternatief te kiezen. Aangezien de woon-werkafstanden naar de Waaslandhaven relatief groot zijn, zullen onze medewerkers zeker de voordelen ervaren van speed pedelecs.”

Vernieuwd aanbod via B2Bike

Slim naar Antwerpen werkt voor de uitrol van het vernieuwde proefaanbod samen met B2Bike, dat al sinds 2013 werkgevers begeleidt bij het opzetten van een cultuur die fietsgebruik stimuleert. Het Antwerpse bedrijf heeft zo al heel wat expertise opgebouwd die ze in dit project ten volle zullen inzetten.

Johny Macharis, die bij B2Bike het project trekt, is erg tevreden dat Slim naar Antwerpen deze opdracht aan hun bedrijf heeft toevertrouwd: “Ik ben bij B2Bike nu 2 jaar aan de slag als accountmanager. Eigenlijk is missionaris een beter woord: op dagelijkse basis probeer ik beslissers bij bedrijven warm te maken voor een fietsvriendelijk personeelsbeleid. De ene keer is dat makkelijk, de andere keer is er weerstand. In dat laatste geval is het meestal omdat de twijfelaar gewoon nooit geprobeerd heeft om met de fiets te pendelen. Het proefaanbod pakt net dat probleem aan. Een kosteloze en goed omkaderde testperiode, daar kan toch niemand neen tegen zeggen. Ik ben er zeker van dat velen verrast zullen zijn over het plezier, de besparing en de tijdswinst die er verscholen zitten in een regelmatig fietstochtje tussen huis en werk.”

Nog veel potentieel voor woon-werkverplaatsingen

Slim naar Antwerpen ondersteunt werkgevers vanaf 20 werknemers met het uitstippelen van een slim mobiliteitsbeleid. Het startpunt is een mobiliteitsscan, die het huidige verplaatsingsgedrag in kaart brengt. Uit de scans die het voorbije jaar zijn uitgevoerd, blijkt dat er nog veel potentieel is om werknemers naar alternatieve vervoersmodi te laten overschakelen.

Zo woont 79% van de autogebruikers van de bevraagde bedrijven op fietsafstand van het werk. 62% woont op minder dan 15 km en 17% woont tussen 15 en 25 km van het werk. Met een speed pedelec is dat 30 - 50 minuten fietsen. Voor 9% van de autogebruikers is het openbaar vervoer een alternatief.

Werkgevers kunnen de fiets en andere mobiliteitsoplossingen optimaal promoten door een samenwerking aan te gaan met Slim naar Antwerpen. Naast het proefaanbod kunnen ze ook ondersteuning krijgen op vlak van fietsrouteadvies en bereikbaarheidsadvies (mede via de multimodale routeplanner), persoonlijk reisadvies, een fietskorting voor werknemers, interessante partnerships met private aanbieders, advies op vlak van telewerken,… Alle informatie staat op www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is