U bent hier
Huis Guiette krijgt opknapbeurt
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een standaard erfgoedpremie toe voor de restauratie van het Huis Guiette in Antwerpen, de enige nog bestaande realisatie van Le Corbusier in het land. Huis Guiette is een gekend gezicht boven op de brug over de A12 in Antwerpen. Sinds 1978 is het huis beschermd onroerend erfgoed, en sinds 2016 is het zelfs UNESCO Werelderfgoed. De laatste restauratie dateert al van 1987. “De meeste elementen die in deze fase worden aangepakt zijn niet meer origineel”, zegt minister Diependaele, “Deze restauratie is dus een uitstekende gelegenheid om Huis Guiette er weer wat meer te laten uitzien zoals Le Corbusier het bedoeld heeft.”
Het uitzonderlijke pand, een van de vroegste modernistische ontwerpen uit de loopbaan van de architect, werd in 1987-‘88 een eerste keer door de huidige eigenaars gerestaureerd na jarenlange leegstand, onder leiding van architect Georges Baines. Na meer dan 30 jaar in gebruik dient zich nu een volgende restauratiefase aan. Dit jaar nog worden het dak, het dakterras en het balkon aan de straatzijde vernieuwd of hersteld. Vervolgens pakt men het eerste deel van het schrijnwerk aan, en de gevels die bij het dakterras aansluiten. Voor deze eerste fase kent de Vlaamse overheid een erfgoedpremie van 94.995,95 euro (excl. btw) toe. Het gaat om een erfgoedpremie standaardprocedure van 40% en een aanvullende erfgoedpremie van 10% voor goed onderhoud.
In fase 2, vanaf 2022, is het herstel van de rest van het schrijnwerk en de gevels voorzien. In een laatste fase volgt dan de restauratie van het interieur. Architect Luc Deleu (T.O.P. Office) tekende voor het restauratiedossier, na opmaak van een beheersplan en een grondig materieeltechnisch en bouwfysisch onderzoek. Alle werken gebeuren in nauw overleg met de Fondation Le Corbusier in Parijs.
Het merendeel van de werken gebeuren omwille van bouwfysische en -technische problemen met elementen die niet meer origineel zijn. Het vernieuwen van deze delen is niet alleen noodzakelijk, het is ook een kans om het oorspronkelijke uitzicht van de woning te verbeteren. Een focuspunt in de restauratiecampagne is het voorstel om de huidige kleuren van de gevels te wijzigen en meer te laten aansluiten bij het oorspronkelijke kleurenpallet dat Le Corbusier voor deze woning ontwierp.
Achtergrondinformatie:
Huis Guiette, Les Peupliers genoemd door de eerste bewoner, is samen met een woning in Stuttgart de enige realisatie van Le Corbusiers Maison Citrohan-type. Het theoretische woningmodel kon in Antwerpen eenvoudig aangepast worden aan de plaatselijke bouwregels en aan het budget van de bouwheer. Het vooruitstrevende ontwerp, gebouwd met voor die tijd nieuwe materialen, mondde na WO II uit in ernstige vochtproblemen. Op dat moment werd de oorspronkelijke Granilis-gevelbepleistering vervangen door leien, die het uitzicht gronding wijzigden. Pas bij de restauratie in 1987 verdwenen die weer. Na de huidige restauratie zal de gevelkleur nog meer aanleunen bij het originele ontwerp.
Het interieur wordt gekenmerkt door het hoge schildersatelier met aansluitend dakterras en door het complexe kleurenpalet. Sinds de vorige restauratie zijn de muren geschilderd in de authentieke kleuren ultramarijn, gebrande sienna, gebrande omber, oker, roze, Engels groen en meerdere tinten grijs en wit.
De woning Guiette werd op 17 juli 2016, samen met zestien andere werken van Le Corbusier, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is het eerste werelderfgoed dat gespreid is over drie continenten, een bevestiging van de reputatie van Le Corbusier als eerste architect die in de hele wereld actief was.
Andere realisaties op de UNESCO-lijst zijn:
• de woning van dokter Curutchet in La Plata (Argentinië),
• de woningen van het Citrohan-type in Stuttgart (Duitsland),
• de villa Savoie en de kapel in Ronchamp (Frankrijk),
• het Capitol Complex in Chandigarh (India),
• het museum van Westerse Kunst in Tokyo (Japan),
• een appartementsgebouw in Genève (Zwitserland).
Deze zomer wordt de vijfde verjaardag van de werelderfgoederkenning van het oeuvre van Le Corbusier in Antwerpen gevierd.
Meer technische informatie: