Groen licht voor volgende restauratiefase Antwerpse Sint-Jacobskerk

Op 2 juni 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de volgende restauratiefase van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. Deze fase past binnen de meerjarenovereenkomst van 2018. Voor deze fase voorziet de Vlaamse overheid een premie van 1.111.888,94 euro. “De unieke Sint-Jacobskerk wordt volledig gerestaureerd. Het is één van de rijkste barokinterieurs in Vlaanderen. Het graf van Peter Paul Rubens, waarvoor zowel nationaal als internationaal grote belangstelling bestaat, maakt de Sint-Jacobskerk tot een sterke toeristische trekpleister. Dit jaar kan de restauratie van  het interieur van de oostzijde van de kerk- en bijgebouwen starten. Na de restauratie zal de Sint-Jacobskerk opnieuw schitteren. De kerk is niet alleen belangrijk voor de kerkgangers en de buurtbewoners, maar ook een toeristische hotspot voor de stad Antwerpen”, laat minister Diependaele weten.

In 2018 startte de restauratie van de Sint-Jacobskerk. Eerst waren zowel de binnenkant als de buitenkant van de westzijde van de kerk en bijgebouwen aan de beurt. Ook de restauratie van de twee orgels, de klokken en het houten en stenen meubilair werd al eerder opgestart.

Meerjarenovereenkomst

In 2020 begon de restauratie van de oostzijde. Eerst was de buitenkant van de kerk en de bijgebouwen aan de orde. Nu, in 2021, kan gestart worden met de restauratie van de binnenkant. Hiervoor is een premie van 1.111.888,94 euro voorzien.

Voor de restauratie van de Sint-Jacobskerk en bijgebouwen is in 2018 een meerjarenpremieovereenkomst goedgekeurd voor een totaal van 8.780.000 euro. Het bedrag wordt over vijf jaar gespreid. De werken zelf zullen negen jaar duren.

“Met de meerjarenovereenkomst streeft de stad Antwerpen naar een compacte uitvoeringstermijn van de werkzaamheden”, vertelt minister Diependaele. “De kerk blijft tijdens de weken toegankelijk en ook de liturgische werking is gegarandeerd. De restauratiecampagne van de Sint-Jacobskerk zorgt ervoor dat het kerkgebouw opnieuw fysiek in orde is én dat er een verbeterde toegankelijkheid en inhoudelijke ontsluiting van de kerk voor gebruikers en bezoekers komt.”

Permanente publieke openstelling

De omvangrijke Sint-Jacobskerk in Brabantse hooggotiek is uniek omwille van haar bijzonder gaaf bewaard kerkinterieur. Het is één van de rijkste barokinterieurs in Vlaanderen. Het graf van Peter Paul Rubens, waarvoor zowel nationaal als internationaal grote belangstelling bestaat, maakt de Sint-Jacobskerk tot een sterke publiekstrekker. De kerk is sinds 1938 beschermd als monument omwille van de artistieke en historische waarde.

“De restauratie zet in op een minimale uitvoeringstermijn en op een permanente publieke openstelling tijdens de werken voor zowel de toeristische als de liturgische werking”, weet minister Diependaele. “Daarnaast zullen er ook permanente en tijdelijke acties georganiseerd worden met oog op het verbreden van het maatschappelijk draagvlak voor erfgoed. De werken vingen aan in 2018. Tegen 2027 moeten de restauratiewerken afgerond zijn.”

Foto’s en meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6155

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is