Minister Diependaele investeert in Antwerps erfgoed

Op 25 juni 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor vier nieuwe restauratiefases voor erfgoedmonumenten in Antwerpen: kasteel Schoonselhof, Sluismeesterswoning Royerssluis, Refugium abdij en huis Den Reegenboghe. Voor deze vier dossiers kent de Vlaamse overheid een premie van 2.576.248,56 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “Ik geef groen licht aan vier prachtige restauratieprojecten in Antwerpen”, aldus minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. Door te investeren in projecten met een sociale (onderwijs) en culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis.”

Algemene restauratie kasteel Schoonselhof

Het dak, de gevels maar ook het interieur worden gerestaureerd. Het laat-classicistische kasteel Schoonselhof ligt in het bekende Schoonselhof, een historisch en artistiek waardevol kasteelpark met begraafplaats. Tijdens de restauratie worden de bak- en zandstenen gevels geconserveerd. In het kasteel komt een historische afwerking van vloeren, plafonds, schouwen en balklagen. Bij deze restauratie is er bijzonder veel aandacht voor glas- in loodramen en vensters van de oranjerie, de aanleg van de binnenkoer en de buitenaanleg met aandacht voor integrale toegankelijkheid. Voor de restauratie van het kasteel Schoonselhof is een premie van 1.579.962,44 euro toegekend.

Meer informatie: 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/7378

Restauratie en herbestemming van Sluismeesterswoning Royerssluis tot nautisch commando

Na jaren van leegstand is de Sluismeesterwoning in slechte toestand. Er worden eerst stabiliteitswerken uitgevoerd omdat de directe omgeving volledig wordt veranderd in een werfzone voor de vervanging van de Royserssluis. Nadat de Royerssluis vervangen is, worden de tijdelijke stabiliteitsmaatregelen ongedaan gemaakt zodat de restauratiewerken aan de Sluismeesterwoning kunnen starten. Storende latere toevoegingen worden weggehaald. Als de werken afgerond zijn, wordt het gebouw gebruikt als nautisch commandocentrum. De Sluismeesterwoning is een vrijstaande gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl en werd in 1908 gebouwd in opdracht van de Stad Antwerpen naar ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen. Voor de restauratie en herbestemming van de Sluismeesterwoning is een premie van 508.458,88 euro toegekend.

Meer informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/10752

Restauratie Refugium abdij van Tongerlo

De daken en het buitenschrijnwerk van het Refugium worden gerestaureerd. De dakstructuur wordt onder de loep genomen, net als de dakbedekking, de goten en de afvoeren. Het houten schrijnwerk en het  glas-in-lood worden gerestaureerd. Deze werken kaderen in de herbestemming van het Refugium tot kantoren.

Het monument is een samenstelling van twee traditionele woningen die er in de 16de eeuw al stonden. In de 16de en 17de eeuw gaf het linkerpand onderdak aan het Refugium van de norbertijnerabdij van Tongerlo. In 1941 werden de twee woningen tot hun huidige vorm samengevoegd, gerestaureerd en verbouwd tot kantoorgebouw in opdracht van de naamloze maatschappij Compagnie d’Anvers, naar ontwerp van architect Max Winders. Voor de restauratie van het Refugium van de abdij van Tongerlo is een premie van 447.511,70 euro toegekend.

Meer informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/5333

Restauratie en herbestemming van huis Den Reegenboghe tot museumcafé

Huis Den Reegenboghe wordt nieuw leven ingeblazen, door een herbestemming als museumcafé. Het monument werd in 1981 beschermd en is een voormalig ambachtshuis. Het ligt op de Grote markt van Antwerpen. Voor de restauratie en herbestemming van huis Den Reegenboghe is een premie van 40.315,54 euro toegekend.

Meer informatie: 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4040

Vlaamse Veerkracht

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.

Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is