U bent hier
Langspeelfilm Hazard en televisieserie Diamonds krijgen Antwerp Film Bonus
[Logo-Antwerpen]
PERSBERICHT
De stad lanceerde zes jaar geleden de Antwerp Film Bonus, een jaarlijks fonds om zowel Belgische projecten met een internationaal aspect als internationale producties te ondersteunen. De actiekomedie Hazard van regisseur Jonas Govaerts en het familiale epos Diamonds krijgen elk 25.000 euro ondersteuning van stad Antwerpen.
Langspeelfim Hazard
Hazard is een actiekomedie van regisseur Jonas Govaerts, onder andere gekend van Welp en Tabula Rasa. Productiehuis Potemkino heeft een sterke internationale reputatie (A Quiet Passion, 55 Steps, Cold Courage, Iron Sky 2, ...). Het verhaal volgt Noah, vertolkt door Dimitri ‘Vegas’ Thivaios, die een extreem gepimpte wagen heeft met vanity plate ‘H4Z4RD’. Hij houdt zielsveel van zijn vriendin Lea en hun dochtertje Zita, maar zeker even veel van zijn auto. Wanneer zijn neef hem een schijnbaar eenvoudige klus als chauffeur aanbiedt, ontaardt die echter al gauw in een onwaarschijnlijke en zenuwslopende race door Antwerpen, die alleen maar kan eindigen in het einde van Noah, zijn gezin of de wagen. Alles speelt zich af in de wagen van de hoofdrolspeler.
De opnames in Antwerpen starten eind juli van dit jaar en duren ongeveer tot begin september. Er zijn in die periode 25 opnamedagen in Antwerpen gepland.
Televisieserie Diamonds
Diamonds is een een familiaal epos van productiehuizen Sallie Gardner and Domm NV en De Mensen (Undercover, Crossroads, Beau Séjour,...). De regisseurrol wordt gedeeld door de Belgische Cecilia Verheyden (Achter de wolken, Zie mij graag, Undercover 2, wtFOCK en Netflixfilm Ferry) en de Israëlische Rotem Shamir. Hij resgisseerde al het tweede en derde seizoen van de dramareeks Fauda (verkocht aan Netflix), die in 2019 tot een van de 10 beste internationale series van het decennium verkozen werd door The New York Times.
Diamonds brengt in 8 afleveringen het verhaal van de eeuwenoude diamantindustrie die vecht om te overleven in een nieuwe, snel veranderende wereld. De reeks volgt de strijd van de Joodse familie Wagner, een van de meest invloedrijke families in de Antwerpse diamantwereld. Wanneer de jongste zoon zelfmoord pleegt, keert zijn vervreemde broer Noah terug naar huis en probeert hij de familiezaak in leven te houden. Daarbij gebruikt hij echter methodes die allesbehalve orthodox zijn, in een wanhopige poging om zichzelf en zijn familie te redden.
De opnames in Antwerpen zijn gepland tussen midden augustus en december 2021. Er zijn 80 opnamendagen in de stad. De serie zal te zien zijn op Eén en Netflix.
Uiteraard zullen bij beide opnames de geldende coronamaatregelen gerespecteerd worden.
Antwerp Film Bonus
Het binnenhalen van internationale projecten is een uitdaging. De stad lanceerde daarom in 2015 de Antwerp Film Bonus. Dat fonds wil de uitstraling van de stad versterken door internationale projecten of Belgische projecten met internationaal potentieel aan te trekken. Op de tweede plaats wil het de productie van audiovisuele werken stimuleren en op termijn de audiovisuele sector in Antwerpen versterken. De stad trekt hiervoor 50.000 euro per jaar uit. Er wordt naar gestreefd 1 à 2 producties per jaar te ondersteunen.
Aanvragen moeten aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. De belangrijkste zijn:
De Antwerp Film Bonus wil complementair zijn aan de andere bestaande fondsen in de regio (VAF, Screen Flanders, ...). Enkel producties die van deze fondsen steun toegezegd kregen, komen in aanmerking. Dit biedt voor de producenten het voordeel dat er geen dubbele administratieve lasten zijn: het dossier dat door deze fondsen wordt goedgekeurd, volstaat als kandidaatstelling voor de Antwerp Film Bonus.
Er moet in Antwerpen gefilmd worden.
Enkel producties (films, series, documentaires, ...) die een belangrijk internationaal potentieel hebben en er dus kunnen voor zorgen dat de internationale uitstraling van de stad wordt versterkt, komen in aanmerking. Dit wordt onder meer geëvalueerd aan de hand van het script, de producent, regisseur, distributie, internationaal mediaplan ... .
Ze worden beoordeeld op hun economische return voor de lokale economie van de stad aan de hand van een puntensysteem. Het gaat daarbij onder andere om het aantal draaidagen in de stad, aantal overnachtingen in de stad en gebruik van personeel (regisseur, acteurs, location managers, enzovoort) uit de stad.
Filmcel stad Antwerpen
De stad richtte haar filmcel op in 2001. Tot en met juni 2021 waren er dit jaar 218 aanvragen om te filmen die goed waren voor in totaal 644 draaidagen. Daarbij waren 7 buitenlandse projecten. Regionale en internationale film- en televisieproducties zetten Antwerpen beter op de kaart, wat goed is voor de economie en de uitstraling van de stad, en voor het toerisme. Meer informatie staat op www.antwerpen.be/filmcel.
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever