Provincie Antwerpen promoveert personeelsleden tot VIP*S

Op 16 september 2021

De provincie Antwerpen heeft als werkgever een voorbeeldfunctie naar andere werkgevers toe in het stimuleren van haar personeel tot het gebruik van duurzame vervoersmiddelen in het woon-werkverkeer. Met een interne bedrijfscampagne Je bent een VIP* - waarbij VIP* staat voor een VervoersIntelligent Persoon – worden de sociale voordelen van elk duurzaam vervoermiddel benadrukt. Sensibilisering en motiverende maatregelen gaan hand in hand om het personeel te overtuigen. Deze maand ligt de nadruk op de fiets. Het fietsende personeel werd vandaag verrast met een onderhoudsactie door het inclusieve bedrijf Werkmmaat. Deze actie en de VIP*-campagne kaderen in het streefdoel van de provincie Antwerpen om tegen 2024 het duurzaam woon-werkverkeer naar het provinciehuis van 70% naar 80% te brengen.

Voortrekkersrol van de provincie Antwerpen
De provincie Antwerpen wil andere werkgevers en organisaties inspireren en stimuleren tot meer duurzame woon-werkverplaatsingen. Interne informatie en sensibilisering, gekoppeld aan gunstige sociale voordelen, zijn stimuli waarmee de provincie haar werknemers overtuigt om vaker in te zetten op duurzame vervoersmiddelen. Dat dit werkt, bewijst de positieve modal split van de campus Provinciehuis: 70% van de medewerkers verplaatst zich duurzaam (cfr. tegenover het Vlaamse gemiddelde van 30%). Via het aanbod van het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) Antwerpen (de gratis mobiliteitsanalyse en advies op maat) laat zij ook andere werkgevers in de provincie Antwerpen delen in haar expertise op dit vlak.

De VIP*-campagne als bedrijfsmotor voor duurzame vervoersmodi
Anno 2019 engageerde de provincie Antwerpen zich op de campus Provinciehuis tot een interne sensibiliseringscampagne Je bent een VIP*. VIP* in de betekenis van een VervoersIntelligent Persoon: iemand die zich bewust duurzaam naar het werk verplaatst. Beurtelings wordt de impact van elk duurzaam vervoermiddel in de kijker geplaatst, gekoppeld aan de sociale voordelen die eraan verbonden zijn voor de werknemers.

“Een merknaam als Antwerpen Fietsprovincie moet je ook waarmaken bij je eigen personeel”, legt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens uit. “Van oudsher zet de provincie Antwerpen in op een sterke omkadering van haar fietsend personeel. Met doordachte maatregelen verplaatst ons personeel zich al voor 70% duurzaam van en naar het werk. Als bedankje trakteren we de fietsers vandaag op een gratis onderhoudscheck van hun fiets en bezorgen we hen nieuwe fluohesjes. Tegen 2024 willen we het aandeel duurzaam woon-werkverkeer nog verhogen tot 80%. Deze campagne stimuleert ons allen in de goede richting om dat doel te bereiken. Ook ik neem er als fietser graag aan deel”.

De gratis onderhoudscheck van de fietsen gebeurt door het inclusieve maatwerkbedrijf Werkmmaat. Deze actie sluit aan bij het mobiele fietsherstel dat reeds enkele jaren aan het personeel van de campus Provinciehuis aangeboden wordt.

Erwin Lauriks, coördinator van vzw Werkmmaat legt uit: ‘Vanuit ons sociaal bedrijf delen we de passie voor de fiets met de provincie Antwerpen. In overleg met de klant zorgen we bij fietspanne voor een snel en deskundig herstel of een vervangfiets. Op die manier raken gedupeerde fietsers al fietsend weer thuis. Je vindt ons terug in de NMBS-stations van Lier en Mortsel, maar ook in bedrijven, ziekenhuizen en scholen. Geïnteresseerde bedrijven in de Antwerpse regio mogen ons zeker contacteren om deze formule te bespreken voor hun werknemers’.

Bedrijfsvervoerplan

De campus Provinciehuis beschikt over een eigen bedrijfsvervoerplan. Dit plan bevat een 35-tal diverse acties, uitgevoerd door diverse departementen in de organisatie en wordt gedragen binnen heel de organisatie. Het plan bevat zowel aandacht voor logistieke componenten (signalisatie rondom Provinciehuis, installatie fietsenstallingen, douches, lockers, ...), HR- en personeelsonderwerpen (gratis abonnementen openbaar vervoer, fietsvergoedingen, glijdende werktijden), als milieuvriendelijke acties voor een duurzame en ecobewuste mobiliteit.

Gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens beaamt: ‘Als duurzame werkgever verwennen we onze fietsers. Het fietsende personeel kan gebruik maken van sociale voordelen zoals een fietsvergoeding, moderne fietsenstallingen, mobiel fietsherstel op locatie voor kleine mankementen, douches, lockers, omkleed- en droogruimten, gratis routeadvies voor het woon-werktraject, fluohesjes, een dienstfietsenpool voor werkverplaatsingen (ook met elektrische fietsen en bakfiets), terugbetaling VELO-abonnement, ... . 

Ook andere duurzame vervoersmodi worden op gepaste wijze omkaderd. Zoals een eigen bedrijfsplatform en –vergoeding voor carpoolers, volledige terugbetaling van abonnementen openbaar vervoer (trein, tram, (water)bus),  en we vergeten ook onze voetgangers niet. Ik hoop dat deze opsomming andere bedrijven kan inspireren om meer in te zetten op duurzame mobiliteit’.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is