Antwerpse jongeren krijgen vaccin op school of in hun wijk

Op 17 september 2021, over deze onderwerpen: Welzijn

Om de coronavaccinatiegraad bij jongeren vanaf 12 jaar op te krikken, zet stad Antwerpen erop in om hen zo laagdrempelig mogelijk te informeren en te bereiken. Zo voorziet ze in een vaccinatieaanbod op scholen voor scholieren uit het secundair onderwijs, hun ouders en medewerkers van de school die nog geen eerste of tweede vaccin kregen. Ook zet de stad haar andere laagdrempelige acties de komende weken verder.

Vaccineren op school

Het verhogen van de vaccinatiegraad op scholen draagt ertoe bij dat ze volledig kunnen openblijven, en het aantal quarantainemaatregelen en de duur van de quarantaines voor de leerlingen en leerkrachten beperkt worden. In samenwerking met de vier Antwerpse Eerstelijnszones, VacCovid, de onderwijsnetten en CLB’s werkte stad Antwerpen een vaccinatieaanbod uit op school voor scholieren uit het secundair onderwijs, hun ouders en medewerkers van de school die nog geen eerste of tweede vaccin kregen. Op dit aanbod tekenden 75 secundaire scholen en CVO-scholen in, waarmee tot 3000 personen bereikt worden. Om een eerste en tweede prik op school te geven loopt de actie zes weken lang, van 10 september tot 22 oktober.

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Hoe meer leerlingen we kunnen vaccineren, hoe kleiner de kans dat klassen in quarantaine moeten en leerlingen dus opnieuw thuiszitten. Daarom dit zeer laagdrempelig aanbod om de vaccinaties, onder andere, ook op school te laten doorgaan. En het blijkt een succes: zo goed als alle tot nu voorziene tijdsloten zijn ingevuld!” 

Vaccinatieacties

In de zomervakantie startte de vaccinatie van 12- tot 17-jarigen. Omdat voor het vaccineren van jongeren tot 15 jaar de toestemming van de ouders nodig is, richt de stad haar communicatie naar ouders om hun kind te laten vaccineren, en zetten de Antwerpse Eerstelijnszones in op het informeren over coronavaccinatie voor ouders met tieners van 12 tot 15 jaar. Tijdens twee online webinars werd informatie gegeven en konden ouders vragen stellen aan experten zoals Erika Vlieghe. Verder verspreidden de Antwerpse Eerstelijnszones aan het begin van het schooljaar een infographic aan jeugd- en jongerenorganisaties, waarmee zij het gesprek over coronavaccinatie met hun jongeren gemakkelijker konden aangaan.

Daarnaast werden op verschillende locaties acties georganiseerd om jongeren op een laagdrempelige manier te motiveren om zich te laten vaccineren. Zo konden op 30 juni 4000 jongeren zich in Tomorrowland-sfeer en door bekende virologen laten vaccineren in VacCovid. Meer recent op 28 augustus was er op VacCovid een prikdag voor jongeren die lid zijn van een sportclub.

Ook voor studenten uit het hoger onderwijs in Antwerpen zijn er vaccinatiemomenten in het vaccinatiedorp VacCovid. De eerste op maandag 13 september is al afgelopen, de tweede komt eraan op dinsdag 21 september.

Sinds afgelopen zomer houdt de stad ook laagdrempelige open vaccinatiemomenten in de wijken, zonder afspraak. Zo was er op 8 september in Kavka Oudaan een eerste prikmoment specifiek gericht op jongeren. Gezien het succes worden deze vaccinatiemomenten in de wijken ook de komende weken verdergezet. In totaal zullen er dan 24 prikmomenten geweest zijn op 14 locaties.

Schepen voor gezondheidszorg Els Van Doesburg: “In een grootstedelijke context zijn we absoluut koploper met bijna 84 procent van de volwassenen gevaccineerd. Voor de 12- tot 17-jarigen ligt dat aandeel -voorlopig- op 60 procent. Dat laatste kan nog wat naar boven. Het zou scholen minder kwetsbaar maken. En daarom vaccineren we op scholen, in de wijken en op twee vaste vaccinatiepunten. We informeren, sensibiliseren en faciliteren. En dat gaan we blijven doen. Maar de keuzevrijheid staat bovenaan. We vaccineren niemand jonger dan 16 tegen de zin van de ouders. Hierin moet iedere ouder zijn of haar verantwoordelijkheid nemen.”

Verantwoordelijke schepenen: Jinnih Beels, schepen voor onderwijs en jeugd – Els Van Doesburg, schepen voor gezondheidszorg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is