U bent hier
125ste nieuwe laadpaal voor elektrisch rijden geplaatst
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Daarom ging Mobiliteit en Parkeren Antwerpen vorig jaar een nieuwe concessie aan om de stedelijke publieke laadinfrastructuur verder uit te breiden. Zonet is de 125ste laadpaal binnen die samenwerking geïnstalleerd en klaar voor gebruik, goed voor 250 nieuwe oplaadpunten.
TotalEnergies plaatst gedurende twee jaar alle nieuwe elektrische (snel)laders op het stedelijk grondgebied. Tot 2034 zijn zij ook verantwoordelijk voor de technische en commerciële exploitatie van het door hen geplaatste netwerk van openbare laadstations. Alle laadpunten leveren groene stroom uit Belgische offshore windenergie. Daarnaast hebben de betreffende parkeervakken sensoren van Geosparc, waarmee de stad de bezetting realtime kan monitoren.
Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: "Vandaag wordt in Antwerpen bijna zeven keer meer kilowatt op het publieke domein geladen dan in 2018. De vraag groeit exponentieel, en die beantwoorden we met een weloverwogen uitrol van laadpalen."
Snelle uitrol van de laadinfrastructuur
De eerste vijf laadpalen plaatste het bedrijf begin februari van dit jaar, en minder dan 10 maanden later is de honderdvijfentwintigste reeds een feit. Goed voor tweehonderdvijftig oplaadpunten (twee per paal).
Stefaan De Ganck, directeur Mobility & New Energies van TotalEnergies: "Na enkele maanden in deze samenwerking zijn we blij om te mogen vaststellen dat de 125ste laadpaal een feit is. Mede dankzij de vlotte samenwerking met de stad zitten we nu echt wel op kruissnelheid, met 10 laadpalen per week, 2 per dag."
Met die versnelde aanpak wil de stad tegemoet komen aan de vele particuliere aanvragen. De selectie gebeurt volgens het paal volgt wagen-principe, waarbij de infrastructuur wordt geïnstalleerd als er effectief zekerheid is van gebruik. Daarnaast installeert de stad ook laadinfrastructuur op strategische locaties, zoals park and rides en rotatieparkings, en is ze bezig met de uitrol van een netwerk van snellaadpalen. Allemaal maatregelen die ervoor zorgen dat wie elektrisch rijdt genoeg bevoorradingszekerheid heeft.
Gespreid over grondgebied
De 125ste laadpaal van de nieuwe concessie bevindt zich in Deurne-Zuid. Hij brengt het huidige totaal van alle publieke en semi-publieke laadpunten (openbaar domein, buurtparkings, off-street parkings en park and rides) op 22 snellaadpunten en 808 gelijkstroomlaadpunten (404 laadpalen met elk 2 laadpunten). Ze zijn verspreid over het Antwerpse grondgebied, wat aantoont dat de plaatsingen zich niet enkel in het centrum concentreren, maar ook de districten belangrijke partners zijn voor de uitrol van dit brede netwerk aan oplaadinfrastructuur.
Laadpalen komen waar ze nodig zijn
De uitbreiding van de publieke laadinfrastructuur gebeurt volgens het paal volgt wagen-principe.
Wie voldoet aan onderstaande voorwaarden kan een nieuwe laadpaal aanvragen bij stad Antwerpen:
Gedomicilieerd zijn of werken (minimaal 24 uur per week) in de stad Antwerpen.
Een batterij-elektrische wagen of een plug-in hybride elektrische wagen bezitten of er een besteld hebben. Ook leasevoertuigen komen in aanmerking.
Niet de mogelijkheid hebben om een laadpunt te voorzien op eigen terrein. Dus geen oprit, garage, autostaanplaats, parking... aan de woning of werkplek.
Nog geen publiek of semipubliek laadpunt hebben binnen een straal van 250 meter van de woning of werkplek.
Verder wordt er op basis van data gekeken waar de vraag naar laadpalen het grootst is. Enkel wanneer een bestaande laadpaal een hoge bezetting kent, zal er een extra voorbehouden parkeerplek worden ingericht aan de laadpaal of een extra laadpaal voorzien worden.
Alles over publiek laden in Antwerpen is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. De rechtstreekse link voor een aanvraag staat ook op www.antwerpenlaadt.be.
Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie