U bent hier
Antwerpen verdubbelt Vlaamse investering kinderopvang
4,8 miljoen euro extra
De Vlaamse overheid (Agentschap Opgroeien) voorziet extra geld voor het omschakelen van bestaande kinderopvangplaatsen met vaste prijs naar plaatsen die opvang aanbieden via een inkomensgerelateerde prijs. Stad Antwerpen ontvangt hiervoor 2,43 miljoen euro van Vlaanderen. De stad engageert zich om daarbovenop eenzelfde bedrag op tafel te leggen voor de creatie van nieuwe plaatsen.
De Vlaamse overheid heeft 16,242 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de realisatie van 1242 nieuwe inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen in heel Vlaanderen. Zo kunnen kinderdagverblijven opvangplaatsen aanbieden waarbij de ouder een meer voordelige dagprijs betaalt op basis van zijn inkomen.
Positief voor ouders en kinderopvang
De organisatoren van kinderopvang in Antwerpen ontvangen van Vlaanderen hiervoor 2.436.338,25 euro. Dat volstaat om 270 plaatsen om te schakelen van vrije dagprijs naar inkomensgerelateerde dagprijs. Naast een voordeel voor de ouders is dat ook een voordeel voor de kinderdagverblijven: de extra subsidie stelt hen in staat hun medewerkers hogere lonen uit te betalen.
Stad verdubbelt
Stad Antwerpen verdubbelt de inspanning van Vlaanderen en investeert nog eens meer dan 2,4 miljoen euro in 186 nieuwe inkomensgerelateerde opvangplaatsen. Het opzet is om alle nieuwe plaatsen tegen eind december 2026 te realiseren.
In totaal komen er zo in Antwerpen dus 456 inkomensgerelateerde plaatsen bij.
Schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud: “Wij blijven volop investeren in meer en tegelijk betaalbare kinderopvang in Antwerpen. Voor de Antwerpse ouders is voldoende opvang belangrijk voor een goede balans tussen werk en privé, of wanneer papa’s en mama’s op zoek gaan naar een job op de arbeidsmarkt. Maar kwalitatieve kinderopvang is ook en vooral in het belang van het kind zelf. Met een sterke pedagogische aanpak is kinderopvang de ideale opstap naar de kleuterschool!”
Nabilla Ait Daoud - Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking