U bent hier
Nieuwe invulling voor Mercator-Orteliushuis
Gerestaureerde stadsvilla krijgt visuele expo over Gouden Eeuw in Antwerpen
Het Mercator-Orteliushuis in de Kloosterstraat is een van de best bewaarde stadsvilla’s in Antwerpen. Het gebouw is volledig gerestaureerd, en zal nu door AG Vespa verhuurd worden aan een private partner. Vanaf midden 2025 zal het historische pand het decor vormen voor een unieke en innovatieve expo met videoprojecties over de stad tijdens de Gouden Eeuw. Met deze visuele en toeristische invulling wordt de Antwerpse geschiedenis weer tot leven gebracht, in een toepasselijk kader en centraal in de stad.
In de zestiende eeuw was Antwerpen een welvarende en economisch belangrijke stad, en beleefde ze haar 'Gouden Eeuw'. Het Mercator-Orteliushuis, gebouwd rond 1550, is daarvan vandaag nog een opvallende architecturale getuige. Het gebouw dankt zijn naam aan de bekende zestiende-eeuwse cartografen Gerardus Mercator en Abraham Ortelius.
Geschiedenis weer tot leven
Urban Mapping creëert ‘immersive experiences’ waarin verhalen verteld worden door een combinatie van moderne projectietechnieken, soundscapes, animaties en geavanceerde AI. Hiermee brengt het historische gebouwen en openbare plekken weer tot leven. Eerder organiseerde het bedrijf op die manier al evenementen en expo’s op verschillende plekken in binnen- en buitenland: nog tot januari 2025 loopt in Oostende de expo James Ensor – Inspired by light, wat volgens het bedrijf een sterke referentie is van wat de bezoeker in het Mercator-Orteliushuis te zien zal krijgen. De expo over de Gouden Eeuw in Antwerpen wordt een pioniersproject om permanente expo’s op te zetten in historische gebouwen.
Johan Klaps, schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa: “In 1946 werd het Mercator-Orteliushuis omwille van zijn architectuurhistorische waarde beschermd als monument. We hebben deze verborgen stadsparel helemaal gerenoveerd. Slim omgaan met erfgoed: dat is een belangrijk element van de nieuwe bouwcode. Erfgoed bescherm je door het functioneel te houden en het dus een tweede leven te geven. Belangrijk voor de nieuwe invulling van het Mercator-Orteliushuis vonden we dat het culturele karakter van dit pand behouden blijft. Die hebben we gevonden, en we kijken dan ook samen met alle Antwerpenaren uit naar de nieuwe start die dit unieke gebouw zal nemen.”
Restauratie
AG Vepa restaureerde het Mercator-Orteliushuis met veel aandacht voor de authentieke elementen zoals onder meer het oorspronkelijk metselwerk, de antieke vloerroosteringen in hout, het zadeldak in hout en de kelders met kruisgewelven. De overeenkomst met de huurder en de recreatieve invulling hebben de bedoeling om van het prachtige monumentale gebouw een toeristische trekpleister te maken.
Timing
AG Vespa en de huurder sloten een huurovereenkomst voor het volledige pand aan de Kloosterstraat 15, vanaf 1 december 2024 tot 30 november 2033. De organisatoren zijn momenteel volop bezig aan de technische en inhoudelijke uitwerking, en hopen tegen de zomer van 2025 de eerste bezoekers te kunnen ontvangen in het Mercator-Orteliushuis.
Alexander Stragier van Urban Mapping:“Met deze expo willen we niet alleen de rijke geschiedenis van Antwerpen op een vernieuwende manier tot leven brengen, maar ook het erfgoed respecteren en eren. Voor ons is het vertellen van een tijdloos verhaal essentieel. We combineren daarbij de nieuwste technieken zoals AI met ambachtelijke animaties en menselijke creativiteit. Deze balans tussen traditie en innovatie zorgt ervoor dat we op een respectvolle manier de magie van het verleden kunnen laten resoneren in het heden.”