U bent hier
Tweede ontmoetingsruimte Stadslab2050 gaat over samen duurzaam wonen en verbouwen
De tweede ontmoetingsruimte van Stadslab2050 kreeg niet minder dan vijftien uitdagingen binnen. Tijdens de ontmoetingsruimte werken 120 deelnemers deze nieuwe ideeën uit tot acties en projecten die kunnen bijdragen aan een stad waar elke Antwerpenaar op duurzamere wijze kan wonen en (ver)bouwen. Beloftevolle actieplannen krijgen als ondersteuning vanuit de stad een begeleider toegewezen om een goede start te verzekeren.
De stad Antwerpen, Transitienetwerk Duurzaam Wonen en Bouwen (DuWoBo) en KBC slaan op dinsdag 3 december de handen in elkaar tijdens een gezamenlijke ontmoetingsruimte in het kader van Stadslab2050. Het thema ‘Samen duurzaam wonen en verbouwen’ wordt bekeken met een Antwerpse bril. Het leerproces wordt nooit uit het oog verloren, want de drie organisatoren willen dat de gehanteerde methoden en de bereikte resultaten ook elders toegepast kunnen worden.
In de ontmoetingsruimte worden vijftien uitdagingen met zoveel mogelijk experten en ervaringsdeskundigen bekeken. Zij zullen van gedachten wisselen, elkaar inspireren, samenwerkingsverbanden opstarten en de uitdagingen concreet uitwerken.
De uitdagingen gaan over het effectief bouwen en renoveren op wijkniveau, meegroeiwoningen, cohousing in samenwerking tussen bewoners en syndici, flexibele woonunits… maar ook over de financiering ervan via crowdfunding, een vernieuwend financieringsvehikel voor kwetsbare groepen en bijvoorbeeld het oprichten van een Community Land Trust (CLT) in Antwerpen/Vlaanderen.
Na Stadslab2050
Om ervoor te zorgen dat het niet bij een gratuite denkoefening blijft, voorziet de stad voor drie beloftevolle projecten ook verdere ondersteuning. De projecten worden geselecteerd door een onafhankelijke jury en kunnen rekenen op begeleiding om de eerste stappen vlotter te laten verlopen. Verenigingen kunnen ook een projectsubsidie aanvragen bij het projectenfonds duurzame stad.
De partners voorzien ook verdere ondersteuning. Het transitienetwerk DuWoBo zal leergemeenschappen rond ontstane experimenten opstarten en lanceert binnenkort een interactief onlineplatform om inspirerende ideeën en bestaande kennis samen te brengen.
KBC wil graag een aantal acties onder zijn vleugels nemen om op die manier de transitiebeweging in Vlaanderen te ondersteunen.
Over Stadslab2050
Stadslab2050 is het stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzame stad helpt verwezenlijken. Het Stadslab2050 is een uniek samenwerkingsverband tussen de lokale overheid, bedrijven, inwoners, verenigingen, kennisinstellingen en strategische partners om samen te werken aan een duurzame stad. Werken aan een duurzame stad vraagt een aanpak waarin ruimte is voor experimenteren, innoveren en voor duurzame verandering. Het stedelijk laboratorium Stadslab2050 creëert met ontmoetingsplaatsen de ruimte waarin die innovatie kan plaatsvinden en nieuwe ideeën tot concrete actieplannen uitgewerkt kunnen worden.
Meer info
Meer info staat op www.stadslab2050.be. Op 3 december kan de ontmoetingsruimte ook op Twitter gevolgd worden via #Stadslab2050. Volgend jaar volgen er nog een aantal ontmoetingsruimtes.
Persuitnodiging
De pers is uitgenodigd voor het afsluitingsmoment met terugkoppeling door de experts op dinsdag 3 december vanaf 16 uur in zaal Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen.
Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu