U bent hier
Doorstart naar opmaak definitief ontwerp voor Droogdokkenpark
Het tweede uitvoeringsproject binnen de heraanleg van de Scheldekaaien is de realisatie van het Droogdokkenpark. Gelegen in de bocht van de Schelde aan de Sloepenweg, kreeg het Droogdokkenpark in het masterplan Scheldekaaien een bestemming als grootstedelijk park en uitwaaiplek. De komende maanden zal een definitief ontwerp worden opgemaakt. Het college besliste vandaag alvast principieel om de Droogdokkenweg als ontsluitingsweg voor het Droogdokkeneiland in te richten.
Groter en kwalitatiever slikken- en schorrengebied
In 2005 keurde de Vlaamse regering het geactualiseerde Sigmaplan goed, waarin bepaald wordt dat de waterkering ter hoogte van Antwerpen van 8,35 meter TAW (Tweede Algemene Waterpassing) tot 9,25 meter TAW wordt opgehoogd om de stad in de toekomst te blijven beschermen tegen overstromingen. Het toekomstige Droogdokkenpark integreert die verhoogde waterkering in een natuurlijke, groene dijk. Door het meer landinwaarts plaatsen van die dijk ontstaat er een groter slikken- en schorrengebied dan vandaag, dat bovendien ecologisch waardevoller wordt door een aangepaste hellingsgraad ten opzichte van de oever.
Een Belvedère met zicht op de Antwerpse kaailine
Droogdokkeneiland wordt door de ligging van de groene dijk en een aangepaste topografie opgedeeld in verschillende delen, die op een natuurlijke manier in elkaar overvloeien. Zo ontstaan bijzondere plekken als het Belvedère (een verhoogd uitkijkpunt met zicht op de Antwerpse rede), een verzonken speelruimte, het eigenlijke park en de meer westelijk gelegen droogdokkensite.
Droogdokkenweg als ontsluitingsweg
Het college besliste vandaag om de principebeslissing van het invoeren van een circulatiebeperking op Droogdokkeneiland terug te schroeven en de Droogdokkenweg als ontsluitingsweg voor het Droogdokkeneiland in te richten. Daarbij wordt een evenwicht gezocht tussen de bereikbaarheid van de haven en het hogere wegennet enerzijds, en de leefbaarheid en de bereikbaarheid van het Eilandje en het Droogdokkenpark anderzijds. Deze ontsluiting wordt aangepast in het ontwerp van het Droogdokkenpark.
Realisatie waterkering en basisinfrastructuur park
In de meerjarenbegroting wordt 4,5 miljoen euro van het totale budget van 18,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de realisatie van het Droogdokkenpark. Het park zal bijgevolg in verschillende fasen aangelegd moeten worden. Met het beschikbare budget is het alvast mogelijk om de basisinfrastructuur van het park aan te leggen, gekoppeld aan de noodzakelijke realisatie van de waterkering door Waterwegen en Zeekanaal nv. Concreet betekent basisinfrastructuur de realisatie van de nieuwe topografie van het park, de aanleg van de Droogdokkenweg en het gedeeltelijk aanplanten van de groenstructuur. In de toekomst kan het park verder ingericht en aangevuld worden met een fijnmazig padennetwerk, stadsmeubilair, verlichting, speelaanleidingen, paviljoenen, enzovoort. Op dat moment zal de Cadixwijk in volle ontwikkeling zijn en wordt de nood aan een park in de buurt groter.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling en voorzitter van AG Stadsplanning Antwerpen