U bent hier
Tour de France strijkt neer in Antwerpen begin juli 2015
Op maandag 6 juli start de derde etappe van de Tour de France in Antwerpen. Dat kondigde Tourdirecteur Christian Prudhomme vandaag aan in het Antwerpse stadhuis. Na vijf jaar doet de grootste wielerwedstrijd ter wereld dus opnieuw onze Scheldestad aan. Sporting A organiseert heel wat randactiviteiten, zodat de passage van de Tour in Antwerpen net als in 2001 en 2010 niet onopgemerkt zal voorbijgaan.
Volgend jaar start de Tour de France in het Nederlandse Utrecht met een proloog op zaterdag 4 juli. Een dag later rijden de renners van Utrecht naar Neeltje Jans aan de indrukkwekkende stormvloedkering van de Oosterschelde in Zeeland. Voor de start van de derde etappe strijkt het Tourcircus neer in Antwerpen voor een mooie rit in lijn met aankomst op de beruchte Muur van Hoei.
Antwerpen en de Tour: een hele geschiedenis
Het is de derde keer in de Tourgeschiedenis dat de grootste wielerwedstrijd ter wereld van start gaat in Antwerpen. 60 jaar geleden, in 1954, was het de eerste keer dat de Tour de France van start ging in het buitenland. In die historische Ronde was Antwerpen al van de partij als startplaats voor de tweede etappe die het toenmalige peloton naar het Franse Rijsel voerde. In 1973 passeerde de Grande Boucle de Scheldestad dan weer op weg van Rotterdam naar Sint-Niklaas, net zoals in 1996 toen de renners van s’ Hertogenbosch naar Wasquehal reden. In 2001 tekende Antwerpen dan voor een aankomst én een start van een rit. Op de mooie laatste rechte lijn op de Antwerpse Linkeroever zagen duizenden toeschouwers hoe onze landgenoot Marc Wauters de zege haalde én de gele trui mocht aantrekken. De dag erna vertrok het peloton in de schaduw van het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt luid aangemoedigd door een massa wielerfans. Vijf jaar geleden passeerde de Ronde nog een keer door Antwerpen met een turbulente rit van Rotterdam naar Brussel. Meer dan 250 000 bezoekers kwamen de renners toen toejuichen en beleefden een leuke dag in één van de vier animatiezones die helemaal in het teken stonden van de fiets. Op maandag 6 juli 2015 keert de Tourkaravaan nog eens terug naar Antwerpen voor de start van de derde etappe.
Gek van de fiets
Ons land staat bekend voor zijn wielergekke bevolking en dat is in Antwerpen niet anders. Antwerpenaars houden ook van de fiets én de koers. Jaarlijks zet Sporting A heel wat bovenlokale en lokale wielerwedstrijden en fietsevenementen op de kalender. Met de Scheldeprijs, de Schaal Sels, de World Ports Classic (samenwerking met ASO), het Na-tour Dernycriterium, de Havenpijl, de 1-Meiprijs, het Wilrijk Dernycriterium, de nationale Sluitingsprijs, de Profronde van Deurne en de Sint Martinusprijs worden wielerfans op hun wenken bediend. Daarnaast is Antwerpen ook gaststad voor de Scheldecross, de veldrit waar alle toppers elk jaar present zijn en er is nog plaats voor spectaculaire fietsevenementen als de Wereldbeker Bike Trial en de City Mountainbike Challenge. De toevoeging van de Tour de France aan deze wielerkalender is de kers op de taart en een nieuw hoogtepunt in het stedelijk evenementenbeleid.
Tour de France, méér dan een sportwedstrijd
De Tour de France is niet alleen de grootste wielerwedstrijd, het is ook het derde grootste sportevenement van de wereld. De sportieve waarde van dit evenement voor een stad als Antwerpen is dan ook enorm. In de Ronde treden alleen de beste renners van de planeet aan. Als deze helden dan voorbij vele Antwerpenaars hun deur rijden, is dat een uniek gegeven. Bovendien zet een sportevenement van dit formaat mensen aan om zelf wat meer te gaan fietsen of bewegen en wordt het sportbeleid van Sporting A nog eens extra gestimuleerd.
Maar uiteraard brengt een Touretappestart op meerdere vlakken voordelen met zich mee voor een stad als Antwerpen. Zo is er de onbetaalbare promotie dankzij de prachtige tv-beelden die wereldwijd worden getoond. Een niet te missen kans om de stad internationaal op de kaart te zetten en de stad niet alleen te promoten als dynamische sportstad, maar ook als wereldhaven, stad van de diamant, kunst, cultuur en mode. Bovendien pikt de lokale economie door evenementen van dit formaat ook zijn graantje mee.
Antwerpen is zot van de Tour: fietsweekend van 4 tot en met 6 juli
Net zoals de passages in 2001 en 2010 zal Antwerpen laten zien dat het zot is van koers én van de Tour de France. De Tourpassage wordt dan ook het hoogtepunt van het Antwerpse wielerjaar 2015. Een uitgebreide promotiecampagne tijdens de voorjaarswedstrijden, wordt hiervoor opgezet. Om Antwerpen helemaal op te warmen voor de komst van de Tourkaravaan zal Sporting A van zaterdag 4 tot en met maandag 6 juli een heel fietsweekend organiseren. Aan de concrete invulling wordt momenteel nog gewerkt. Er staat al wel vast dat er een een gratis recreatieve – en familierit zal worden georganiseerd die een stuk van het echte parcours volgt. Op zaterdag 4 juli start de Sint-Martinusprijs, een juniorenwedstrijd op de Grote Markt. Op zondag 5 juli wordt de eerste rit van de Tour op groot scherm getoond in het fanpark dat vermoedelijk op de Groenplaats zal worden ingericht. Op maandag zelf zullen de renners hun 154 kilometer lange rit naar de Muur van Hoei aanvatten rond 13 uur. Het oude stadscentrum zal de hele dag Tour de France ademen. De bussen van de ploegen zullen op de Kaaien parkeren. De Grote Markt wordt het decor voor de voorstelling van de renners. Op het Steenplein komt het ‘Village du Départ’ naast de start op de Kaaien, ter hoogte van Het Steen. Het vervolg door de stad moet nog worden bepaald maar het staat al wel vast dat de renners de stad na zo’n 10 km verlaten in de richting van Mortsel.
Grand Départ in 2020?
In 2020 is het exact 100 jaar geleden dat Antwerpen de Olympische Spelen mocht organiseren. Wielrennen was tijdens die Spelen toen al een van de populairste sporten. Antwerpen wil deze verjaardag natuurlijk niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Een mogelijke Grand Départ van de Tour de France in 2020 zou een zeer waardevolle manier zijn om de symbolische datum te herdenken. Uiteraard is dat momenteel maar een droom, maar er zal in de nabije toekomst onderzoek worden gedaan naar de financiële en organisatorische haalbaarheid van een Grand Départ in Antwerpen.
Hoogtepunten van de Tour 2015
Gisteren werd in Parijs het parcours van de Tour de France 2015 voorgesteld. Direct na de passage door Nederland en België staat er opnieuw een mini Parijs-Roubaix op het programma. Vervolgens wordt er richting Bretagne gereden, waar de bekende Mûr de Bretagne wacht. Van daaruit gaat het verder zuidwaarts naar de Pyreneeën. Het zwaartepunt van deze Tour de France ligt in de Alpen. Op de vooravond van de rit naar de Champs-Elysées staat nog de slotklim naar l’Alpe d’Huez op het menu. In totaal leggen de renners 3 344 km af verdeeld over 9 vlakke -, 3 heuveletappes en 7 bergitten, waarvan 5 met aankomst bergop. Er wordt ook twee keer tegen de tijd gereden, waarvan één individuele – en één ploegentijdrit. Wie wordt de opvolger van Vincenzo Nibali? Het zal geweten zijn op zondag 26 juli 2015.
Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport