U bent hier
Stad Antwerpen richt JACO’s - centra voor Jeugdwerk, Arbeid, Competenties en Onderwijs – op
Volgend jaar vormt de stad Antwerpen vijf jongerencompetentiecentra om tot JACO’s, centra voor Jeugdwerk, Arbeid, Competenties en Onderwijs. Het verschil met een jongerencompetentiecentrum is dat een JACO een ruimere doelgroep heeft (al vanaf 6 jaar) en meer buurt- en onderwijsgericht werkt. Door kinderen al op jongere leeftijd te betrekken, kunnen ze optimaal begeleid worden in hun studiekeuze waardoor de schoolse uitval kan verminderen en ze op termijn meer kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Op 1 januari 2015 worden de jongerencompetentiecentra De Branderij (JES) in Borgerhout, 21N (JES) in Deurne, Formaat Hoboken/Linkeroever, Kras Noord (Antwerpen-Noord) en Kras Merksem een JACO.
De JACO’s zijn ingebed in een ruim netwerk van jeugdwerk-, onderwijs-, en tewerkstellingsvoorzieningen. Ze werken bijvoorbeeld nauw samen met andere jeugdwerkpartners, de VDAB, werkwinkels, de Talentenhuizen, buurtscholen, de JongerenCoaches in scholen, het Centraal Meldpunt, en de leerloopbaanbegeleiders.
De doelstellingen van een JACO zijn:
het voorzien in een buurtgericht en vindplaatsgericht vrijetijdsaanbod om zo een kwetsbare doelgroep te bereiken, bijvoorbeeld woensdagnamiddagactiviteiten op een pleintje;
het expliciet werken aan competentieherkenning en -ontwikkeling. Jongeren kunnen mee activiteiten organiseren en zo leren samenwerken, afspraken nakomen…
het versterken van kinderen en jongeren zodat ze meer vertrouwen krijgen in wat ze kunnen;
het voorkomen dat jongeren de school verlaten zonder diploma;
het terugdringen van jeugdwerkloosheid door jongeren actief te begeleiden in hun zoektocht naar een job of een juiste studiekeuze (sollicitatietraining, jongeren en werkgevers dichter bij elkaar brengen, organiseren van stages, door hun talenten te verkennen en deze in te zetten bij het kiezen van een studierichting of job).
Een JACO moet een laagdrempelig en uitnodigend centrum zijn waar kinderen en jongeren maximale kansen en ondersteuning krijgen aangeboden in hun ontwikkeling. De focus ligt daarbij op het ontwikkelen van competenties en op het terugdringen van schoolse uitval en jeugdwerkloosheid.
Een JACO heeft een bredere werking dan een jongerencompetentiecentrum en richt zich op een ruimere doelgroep (van 6 tot 25 jaar). Door kinderen al op jongere leeftijd te bereiken, wil een JACO hen beter begeleiden bij hun studiekeuze. Talenten die op jonge leeftijd bij kinderen worden waargenomen tijdens vrijetijdsactiviteiten, kunnen immers al een aanknooppunt zijn om de juiste studiekeuze te maken in het secundair onderwijs. Dit is erg belangrijk om schoolse uitval tegen te gaan en op lange termijn jongeren betere kansen te bieden op de arbeidsmarkt.
Verantwoordelijke schepenen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd