Antwerpse horecaondernemers zetten hun vakmanschap op de kaart tijdens de eerste editie van ‘Smaakmeesters’

Op 21 september 2015, over deze onderwerpen: Horeca, Middenstand, Toerisme

Van zondag 4 tot en met vrijdag 16 oktober organiseert de stad Antwerpen ‘Smaakmeesters’, een nieuw culinair evenement in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers. Gedurende die periode kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in het centrum van de stad. Tijdens het evenement kan iedereen doorlopend de Smaakmeesterssuggesties proeven in de 32 deelnemende zaken. Op zaterdag en zondag trekken de horecaondernemers met proevertjes naar buiten en is er in het hart van de stad heel wat te beleven.

De Antwerpse binnenstad telt heel wat horecazaken met een passie voor ambachtelijk werken en authentiek vakmanschap. Van winkelzondag 4 oktober tot en met vrijdag 16 oktober kan iedereen komen proeven van het vakmanschap van de Smaakmeesters. De deelnemers zijn zowel grote als kleine zaken, zowel starters als gevestigde waarden. Maar ze hebben één ding gemeen: een passie voor ambachtelijk werken met kwaliteitsvolle, vaak lokale producten.

Met ‘Smaakmeesters’ biedt de stad horecaondernemers een platform om uit te pakken met hun culinaire kunnen. Tijdens de hele periode van het evenement kunnen bezoekers doorlopend speciaal geselecteerde Smaakmeesterssuggesties proeven in de deelnemende zaken. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de deelnemers.

Tijdens het weekend trekken de horecaondernemers met een selectie proevertjes (te koop voor 5 of 8 euro) naar buiten en is er in het hart van de stad heel wat te beleven:

op zondag 4 oktober: bijenfilms en infotentoonstelling over honing in het stadhuis
op zaterdag 10 oktober:

workshop met ambachtelijke producten door lokale handelaars in de Wilde Zee (centraal plein aan de vishandel) gepresenteerd door Gène Bervoets
MARTA, ‘de boerenmarkt van ’t stad’, op de Grote Markt

op zondag 11 oktober:

kruidenmarkt in de Wilde Zee (centraal plein aan de vishandel)
minimarkt met lokale producten aan de Local Store, Everdijstraat 20

zowel op zondag 4, zaterdag 10 als op zondag 11 oktober: kinderdorp met kinderboerderij en animatie op de Groenplaats
telkens van 12 tot 18 uur

Cas Goossens van restaurant Grand Café De Rooden Hoed is een van de deelnemers: “Als oudste restaurant van Antwerpen waren we er van in het begin bij om onze schouders onder dit nieuwe culinaire evenement te zetten. Het hart van de stad waarin ook onze zaak zich bevindt, is er qua uitzicht en aanbod met rasse schreden op vooruitgegaan de laatste jaren. Dankzij ‘Smaakmeesters’ hebben Antwerpenaars een heel goede reden om oude en nieuwe horecazaken in de binnenstad te (her)ontdekken. Niet alleen tijdens ‘Smaakmeesters’ maar ook het hele jaar door, willen wij mensen aangenaam verrassen met wat wij op culinair vlak allemaal te bieden hebben.”

Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis: “Lekkerbekken zijn aan het goede adres in Antwerpen. Onze stad is een culinair paradijs: van toprestaurants over vele internationale keukens tot diverse lokale specialiteiten zoals onze streekbieren of Antwerpse handjes. De Antwerpse Smaakmeesters nemen Antwerpenaars en bezoekers tijdens dit evenement mee op culinaire ontdekkingsreis door onze binnenstad. De eerste dag van het evenement valt bovendien samen met de winkelzondag van oktober. Dit biedt shoppers de mogelijkheid om tussen het winkelen door te genieten van proevertjes bij de Antwerpse Smaakmeesters.”

De 32 deelnemende horecazaken zijn: Backyard (Grote Markt), Brasserie Appelmans (Papenstraatje), Burie Chocolaterie (Korte Gasthuisstraat), Café ’t Schoon Verdiep (Grote Markt), Cocktails at Nine (Lijnwaadmarkt), Crème de la Crème (Oude Koornmarkt), De 7 Schaken (Grote Markt), De Bomma (Suikerrui), De Pelgrom (Pelgrimstraat), Caffe Mundi (Oude Beurs), De Groote Witte Arend (Reyndersstraat), De Peerdestal (Wijngaardstraat), Désiré de Lille (Schrijnwerkersstraat), Grand Café De Rooden Hoed (Oude Koornmarkt), Greenway (Groenplaats), Günther Watté (Steenhouwersvest), IJssalon ’t Bieke (Korte Gasthuisstraat), Joost Arijs (Theodoor Van Rijswijckplaats), Kaashandel Vervloet (Wiegstraat), Mama Matrea (Lange Nieuwstraat), Maritime (Suikerrui), Maurice & Dietrich (Grote Markt), Mo Made Cupcakes (Reyndersstraat), O'Tagine (Ernest van Dijckkaai), Philip’s Biscuits (Oude Koornmarkt), Popoff (Oude Koornmarkt), Poule & Poulette (Sint-Jansvliet), Scaldis (Korte Gasthuisstraat), Sjalot en Schanul (Oude Beurs), Ultimatum (Grote Markt), Zaowang Takeaway (Hoogstraat), Zuiderterras (Ernest Van Dijckkaai).

Alle informatie is te vinden op www.smaakmeesters.be en https://nl-nl.facebook.com/SmaakmeestersInAntwerpen.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is