Buurtsport als bindmiddel tot integratie

Op 29 april 2016, over deze onderwerpen: Sport

Buurtsport werkt als bindmiddel tot integratie. Dat blijkt uit onderzoek van UGent. Dankzij de samenwerking van verschillende partners binnen en buiten de sport, vinden meer kansengroepen hun weg naar sport, een ideaal middel om mensen met elkaar in contact te brengen en waarden als respect, eerlijkheid, fairplay en verdraagzaamheid bij te brengen.

Eén van de grootste uitdagingen die de stad vandaag heeft, is de integratie van nieuwkomers. Onderzoek van de UGent toont aan dat sport helpt bij de inburgering van kansengroepen een middel kan zijn om de integratie te stimuleren. Sport dient als bindmiddel, als een uitgelezen manier om mensen met elkaar in contact te laten komen.

Eén van de hoofdkenmerken van integratie is participatie. Daar loopt het vaak al mis. Nieuwkomers, etnisch culturele minderheden en mensen uit lagere sociale klassen gaan veel minder naar bijeenkomsten zoals festivals of events en komen minder samen in sportclubs. Nochtans vormt het verenigingsleven het kloppende hart van de samenleving, terwijl in andere culturen de meeste sociale contacten op straat plaatsvinden. Het is dus van cruciaal belang om nieuwkomers in het verenigingsleven te betrekken. In Antwerpen gebeurt dat onder andere door de samenwerking tussen Atlas, de integratiedienst voor nieuwkomers, en Buurtsport, een organisatie die kansengroepen de mogelijkheid wil geven om te sporten in de buurt.

Liesbeth Dierickx van de integratiedienst Atlas: “Nieuwkomers willen wel sporten, maar weten vaak niet hoe ze eraan kunnen beginnen. Wij merken dat sporten echt een wezenlijk verschil uitmaakt: het geeft een zinvolle invulling aan vrije tijd en helpt bij de uitbouw van sociale contacten. Die kunnen dan weer verder helpen in andere zaken zoals het zoeken naar een job. Sinds iemand van Buurtsport bij ons werkt, vinden veel meer nieuwkomers de weg naar de sport.”

Jan Matthys, coördinator Buurtsport stelt: “De stad kan ook via sport een kader bieden waarbinnen mensen ruimte krijgen om hun gedachtengoed een plaats te geven en te leren daar op een correcte manier mee om te gaan. We zijn ervan overtuigd dat sport waarden zoals respect, eerlijkheid, fairplay en verdraagzaamheid kan bijbrengen. Buurtsport Antwerpen probeert samen met vele partners de weg naar sport gemakkelijker te maken voor iedereen in de buurt.”

Ook schepen voor integratie, Fons Duchateau is opgetogen met de resultaten van de studie. “Sport is communiceren zonder taal. Voor inburgeraars die worstelen met het Nederlands en voor veel zaken aangewezen zijn op hulp, kan dat echt bevrijdend werken. Mensen bouwen een netwerk op, werken samen aan eenzelfde doel. Het verbindt”, stelt Duchateau,  “dit onderzoek bevestigt wat we met ons agentschap voor inburgering al jaren in de praktijk brengen. In het gebouw van Atlas huisvesten we iemand van het buurtsportnetwerk. Zo brengen we aanbieders en zoekers samen onder één dag. In 2014  hielpen we 346 mensen met een sportvraag via inburgering. In 2015 wordt dat aantal nog veel hoger. Een succesformule”.

Onderzoek van de UGent, door dr. Mathieu Marlier, toont aan dat buurtsport werkt. “Het hoofddoel van het sportbeleid is zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen aan sport.

56% van de Vlaamse volwassenen participeert aan sport, maar bij de 44% die niet sport, zijn de etnisch culturele minderheden en lagere sociale klassen oververtegenwoordigd. Om deze mensen te bereiken moet de sportsector samenwerken met OCMW’s, wijkgezondheidscentra, integratiediensten, jeugddiensten en culturele - en ontmoetingscentra. Iets waar vandaag veel te weinig op ingezet wordt. Bij Buurtsport Antwerpen zien we dat deze intersectorale samenwerkingsverbanden lonen. In wijken waar Buurtsport actief is, wordt meer en langer gesport dan in wijken waar Buurtsport niet aanwezig is. Door de intersectorale aanpak kunnen sportorganisaties de kansengroepen immers beter bereiken en beschikken sociale, gezondheids- en andere organisaties over een sportaanbod dat aangepast is aan de noden van deze mensen. Buurtsport vult op deze manier een hiaat in het sportlandschap.”

“Het nieuwe onderzoek van Mathieu Marlier toont opnieuw aan dat onze aanpak van Buurtsport werkt, zeker als we daarbij verschillende partners binnen en buiten de sport samenbrengen”, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout. “Met Sporting A bewijzen we al langer dat sport een goede remedie is tegen vereenzaming en verzuring en een ideaal instrument voor integratie. Toch merken we nog te dikwijls dat er drempels zijn voor kansengroepen. Deze drempels wegwerken is de hoofdtaak van buurtsport en onze partners. Waar we steeds meer in slagen. We zullen dan ook met Sporting A blijven investeren in de sociale rol en de grootstedelijke aanpak van Buurtsport”.
 
Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is