U bent hier
Stad zet extra in op beleving en veiligheid Meir
De stad wil de winkelas Meir nog aangenamer en bruisender maken voor bewoners, handelaars en bezoekers. Zij moeten zich veilig voelen en er onbezorgd kunnen wonen, werken of winkelen. In principe mag er nu al geen gemotoriseerd verkeer op de Meir tussen 11 en 19 uur. Vanaf dinsdag 19 juli zullen als bijkomende maatregel de verdwijnpalen rond de Meir geactiveerd worden, aangevuld met vaste obstakels op strategische plaatsen.
De Meir is tussen 11 en 19 uur verboden voor gemotoriseerd verkeer. Om de veiligheid in de winkelzone te verbeteren, gaat de stad extra toezien op die regeling door de bestaande verdwijnpalen in gebruik te nemen en andere obstakels toe te voegen op strategische plaatsen. Hierdoor wordt de toegang tot de Meir binnen de venstertijden effectief beperkt tot bewoners, stads- en hulpdiensten. Ook fietsers en voetgangers kunnen gewoon de hele dag de bekende winkelstraat gebruiken.
De nieuwe regeling gaat in op dinsdag 19 juli en geldt van maandag tot en met zaterdag en op winkelzondagen.
Toegang voor bewoners, handelaars, hulp- en stadsdiensten
Wie een garage heeft in deze autovrije zone kan bij het stadsloket van het district Antwerpen (Lange Gasthuisstraat) een badge aanvragen om de verdwijnpalen te bedienen aan de Jezusstraat, Leysstraat, Otto Veniusstraat, Kolveniersstraat, Wapper en Lange Klarenstraat. Zo hebben bewoners met een garage te allen tijde toegang tot de zone.
Een doorgangsbewijs aanvragen, kan bij het stadsloket met of zonder afspraak. Bewoners moeten het volgende meenemen: identiteitskaart, inschrijvingsbewijs van de wagen (moet niet op naam van de aanvrager staan), bewijs van garage (huurcontract of aankoopcontract). Men moet niet officieel op het adres wonen. Burgers met een tweede woonst of studenten op kot bijvoorbeeld leggen gewoon het huurcontract of aankoopcontract voor.
Personen met een handicap die in de autovrije zone wonen, geen wagen hebben en aangewezen zijn op derden voor hun verplaatsingen, kunnen uiteraard ook een badge aanvragen. Hiervoor moeten ze een medisch attest voorleggen of in aanmerking komen voor een parkeerkaart voor personen met een handicap.
Bewoners en handelaars die nog geen toegangsbadge hebben, maar wel dringend toegang nodig hebben tot de zone, kunnen tot 1 augustus 2016 contact opnemen met de verkeerspolitie op het nummer nummer 03 338 12 82 of 03 338 12 83.
Particulieren die eenmalig toegang willen tot de autovrije zone tussen 11 en 19 uur kunnen hiervoor online een aanvraag indienen via https://parkeerverbod.antwerpen.be.
Bedrijven kunnen terecht op www.ondernemeninantwerpen.be (zoekterm: verdwijnpalen). Klik hier voor de rechtstreekse link. Op leveringen heeft deze regeling in principe geen impact. De tijdstippen waarop leveringen zijn toegelaten, vallen immers buiten de venstertijden.
Hulpdiensten en stedelijke diensten (bv. afvalophaling) hebben uiteraard ook steeds toegang tot de zone.
Meer informatie
Alle informatie over verdwijnpalen in de stad staat ook online op www.antwerpen.be (zoekterm ‘verdwijnpaal’). Klik hier voor de rechtstreekse link.
Voor meer informatie kunnen bewoners en bezoekers steeds terecht bij het stedelijk contactcenter op het nummer 03 22 11 333 of via info [at] stad.antwerpen.be
Ondernemingen en bedrijven kunnen contact opnemen met het bedrijvenloket voor bijkomende informatie. Dit kan telefonisch op het nummer 03 338 66 88 of via bedrijvenloket [at] stad.antwerpen.be
Verantwoordelijke: Burgemeester Bart De Wever