Londenbrug gaat dicht vanaf 8 augustus

Op 4 augustus 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare Werken en Publiek Domein

In de nacht van 7 op 8 augustus gaat de Londenbrug dicht voor de werken aan de Noorderlijn. Vanaf dan kan gemotoriseerd verkeer geen gebruik meer maken van de brug, voetgangers en fietsers nog wel. De huidige Londenbrug wordt vervangen door een nieuw exemplaar. In september 2017 gaat de nieuwe Londenbrug open.

Ingrijpende werken

Met de Noorderlijn krijgt het Eilandje een tramverbinding met het centrum van de stad. Er komen tramsporen in de middenberm van de Londen- en Amsterdamstraat en dus ook op de Londenbrug. “Om de tramsporen te kunnen aanleggen en gebruiken, moet er een nieuwe, bredere brug komen en moet de fundering aangepast worden. Ook het kantelpunt van de brug wijzigt. Dat betekent dat de brug naar de andere kant zal opengaan. Heel ingrijpende werken dus”, zegt schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “De voorbereidende werken startten op 1 augustus. Vanaf 8 augustus gaat de brug dan effectief dicht voor gemotoriseerd verkeer tot september 2017.” Voetgangers en fietsers kunnen nog wel over de brug.

Autoverkeer via Brouwersvliet of Vosseschijnstraat

Tijdens de werken is het niet meer mogelijk om via de Londen- en Amsterdamstraat naar de Kaaien of de Leien te rijden. Verkeer uit het noorden dat naar de Kaaien moet, wordt aangeraden om via de Vosseschijnstraat te rijden. Verkeer dat van de Leien komt, kan via de Brouwersvliet naar de Kaaien rijden. De werken aan de Brouwersvliet zijn midden september 2016 afgerond. Vanaf dan heeft de Brouwersvliet ter hoogte van het kruispunt met de Van Meterenkaai opnieuw de volledige capaciteit.

Doorstromingsmaatregelen Brouwersvliet en Oudeleeuwenrui

De stad installeert tegen het najaar van 2016 een proefopstelling op de Brouwersvliet en de Oudeleeuwenrui. De verbinding tussen het Falconplein en het Van Schoonbekeplein wordt afgesloten voor het autoverkeer. Vanop het Falconplein kan het verkeer enkel rechtsaf slaan op de Oudeleeuwenrui. Verkeer komende van het Van Schoonbekeplein kan enkel rechtsaf draaien naar de Brouwersvliet. Hierdoor worden de wachttijden aan de verkeerslichten korter. Fietsers op het dubbelrichtingsfietspad in de middenberm kunnen zonder verkeerslichten doorrijden.

Autoverkeer dat de andere richting uit moet, kan terugdraaien ter hoogte van de Generaal Belliardstraat of de Giststraat. Daar komen verkeersplateaus waarop het fietspad  in rood asfalt wordt doorgetrokken. Zo wordt de kruising met het fietspad zichtbaarder en veiliger.

Voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietsers kunnen wel nog gebruikmaken van de Londenbrug. Tot maart 2017 blijft de brug namelijk ter plaatse liggen. De aannemer is dan aan het werk in de kelderput van de nieuwe brug. Daardoor is de rijweg onderbroken. Voetgangers en fietsers kunnen er wel nog oversteken. In maart 2017 wordt de Londenbrug effectief weggenomen. Voetgangers en fietsers kunnen dan via een tijdelijke pontonbrug oversteken ter hoogte van het Willemdok.

Scheepvaart

Tijdens de werken is er geen hinder voor de scheepvaart. Alleen wanneer de oude brug wordt vervangen door de nieuwe, is er tijdelijk geen scheepvaart tussen het Kattendijkdok en het Willemdok mogelijk.

Sprekende werf

Op informatiepanelen langs de Londenbrug zullen buurtbewoners en voorbijgangers precies kunnen volgen waarmee de aannemer op dat moment bezig is. De informatie op de zogenoemde sprekende werf wijzigt naargelang de werken vorderen. Op die manier wil de Noorderlijn mensen meer bij de werken betrekken. De panelen worden in de loop van augustus geplaatst.

Meer informatie

Wie meer wil weten over de werken aan de Noorderlijn, kan terecht op www.noorderlijn.be.

In en rond Antwerpen zijn er momenteel heel wat werken aan de gang. De werken aan de Londenbrug zullen ongetwijfeld ook impact hebben op het verkeer. Aangeraden wordt voor u vertrekt eerst www.slimnaarantwerpen.be te raadplegen. Daar vindt u alle actuele mobiliteitsinfo om uw reis te plannen.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is