U bent hier
Unieke proevertjes en kookdemo’s tijdens openingsweekend culinair evenement Smaakmeesters
Van zaterdag 1 tot en met maandag 31 oktober organiseert de stad Antwerpen in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers de tweede editie van het culinaire evenement ‘Smaakmeesters’. Heel oktober kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in de deelnemende zaken verspreid over het historisch centrum, het Eilandje en het Zuid. Tijdens het openingsweekend van 1 en 2 oktober serveren de meer dan 65 Antwerpse horeca- en speciaalzaken proevertjes op straat en is er in de Antwerpse binnenstad heel wat culinairs te beleven op verschillende podia.
Proevertjes en Smaakmeesterspodia
Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober van 12 tot 18 uur geven de horecaondernemers die deelnemen aan ‘Smaakmeesters’ het startschot voor een maand culinair genieten in Antwerpen. Ze serveren proevertjes (5 of 8 euro) vlak voor hun zaak en geven het beste van zichzelf tijdens interactieve demonstraties, workshops, proeverijen en meer op drie Smaakmeesterspodia in de binnenstad. Deze podia bevinden zich op de Groenplaats (groot podium en centraal infopunt), op de Oostendekaai (naast het MAS) op het Eilandje en op het plein voor het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid.
Vijf ambassadeurs delen hun keukengeheimen
Ook de vijf ambassadeurs van ‘Smaakmeesters’ (Johan Segers, Sepideh Sedaghatnia, Graham Herbert, Ingrid Neven en Ronald Ferket) delen hun keukengeheimen op de Smaakmeesterspodia. Elke ambassadeur geeft een demonstratie en samen maken ze een hartig taartje met filet d’Anvers en Antwerpse jenever, risotto met truffel, een Iraanse wrap, rijstpap met gouden lepels én de enige echte ‘classic cocktail’ klaar. Op de Groenplaats test een quizmaster tussen de acts door spelenderwijs de culinaire kennis van de bezoekers.
Een culinair randprogramma voor jong en oud
Naast de proevertjes bij de deelnemers en de Smaakmeesterspodia valt er nog heel wat culinairs te beleven tijdens het openingsweekend. Op de Groenplaats brengt een heuse Smaakverhalenmeester sappige culinaire verhalen en weetjes op ludieke wijze. Op het Zuid is er een kruidenmarkt, en op het Eilandje zijn er de - met Smaakmeestersvoucher gratis te bezoeken - expo ‘Antwerpen à la carte’ in het MAS, een culinair boekenmarktje, de boerenmarkt MARTA (enkel op zaterdag 1 oktober), een foodfilmfestival met kort- en langspeelfilms en het foodtruckfestival Dimange (beide enkel op zondag 2 oktober). Ook kinderen kunnen op de drie locaties naar hartenlust meesmullen van het programma. Zo kunnen ze gekke gezichten in pompoenen snijden, lekker nostalgisch kastanjes poffen of eigen sapjes trappen.
Smaakmeesterssuggesties
De hele maand oktober kunnen bezoekers speciaal geselecteerde Smaakmeesterssuggesties proeven in de deelnemende horeca- en speciaalzaken. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de Antwerpse Smaakmeesters.
Koen Kennis, schepen voor toerisme en middenstand: “Onze binnenstad telt heel wat horeca- en speciaalzaken met een passie voor ambachtelijk werken en authentiek vakmanschap. Met de organisatie van ‘Smaakmeesters’ bieden we hen als stad een platform om uit te pakken met hun culinaire kunnen. De deelnemers zijn zowel grote als kleine zaken, zowel starters als gevestigde waarden. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om in oktober te komen proeven. En tijdens het openingsweekend is er onder meer ook winkelzondag en een groots meerdaags mode-evenement: dit is hét moment om nog eens naar Antwerpen te komen!“
Meer dan 65 horeca- en speciaalzaken
‘Smaakmeesters’ telt dit jaar meer dan 65 deelnemers verspreid over het historisch centrum, het Eilandje en het Zuid. De horeca- en speciaalzaken in kwestie zijn zowel brasseries en restaurants, koffiebars, wijn-, cocktail- en jeneverbars als bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms, slagers, traiteurs en andere speciaalzaken:
Historisch centrum: ’t Fornuis, Backyard, Brasserie Appelmans, Brasserie Dock’s, Brasserie Hobs, Burie, Chocalicious, Cocktails at Nine, De 7 Schaken, De Bomma, De Groote Witte Arend, De Kleine Zavel, De Negen Vaten, De Smaaknatie, De Vagant, Désiré de Lille, Dim Dining, Fish a’gogo, Grand Café De Rooden Hoed, Greenway, Günther Watté, Le Pain Quotidien, Mama Matrea, Mixing Tales, Mo Made Cupcakes, Philip’s Biscuits, Maritime, O’tagine, Quetzal, Ultimatum Foodbar, Xaverius, Zaowang Takeaway;
Het Eilandje: Atelier Millevaches, B23, Bakkerij Toon De Klerck, Balls & Glory, Blend, Broer Bretel, Caracas Tequila y Cocina, Cremerie Germaine, Ellis Gourmet Burger, Felixpakhuis, Kolombo, Lux, Món, Pazzo, Pelican Rouge Coffee Experience, Slagerij Van Puyvelde, Velvet Lounge;
Het Zuid: 5 Flavors Mmei, Bar Burbure, Bar Neptune, Bizie Lizie, Brasserie Den Artist, Divin by Sepi , El Puerto, Finjan, Fish & Eat, Gelato Factory, Hippodroom, Nuova Era, Poule & Poulette, Sette Piatti, Sinners, Smooth & Tasty, The Glorious, The Iceshop, Umami.
Het volledige programma van het openingsweekend alsook de proevertjes en de Smaakmeesterssuggesties van de deelnemers (met elk een eigen infofiche) zijn te vinden op www.smaakmeesters.be. Tijdens het openingsweekend zullen ook vouwplannen worden verdeeld op de drie locaties, met een overzichtskaart, een oplijsting van de deelnemers per zone en hun proevertje op 1 en 2 oktober. Op de website zijn ook enkele wandelroutes voorzien, zodat bezoekers op hun parcours geen enkele Smaakmeester moeten missen.
De mediapartners van Smaakmeesters 2016 zijn Radio 2, Njam TV, Gazet van Antwerpen, De Zondag en Culinaire Ambiance.
Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme