Mobilotheek laat pendelaars alternatief vervoermiddel uittesten

Op 27 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De stad Antwerpen lanceerde vandaag de Mobilotheek, een initiatief van Slim naar Antwerpen om pendelaars gratis de kans te geven een ander vervoermiddel uit te testen voor hun woon-werkverplaatsingen. De Karel de Grote Hogeschool stapt voor de nieuwe campus Zuid als eerste bedrijf mee in het project.

De Mobilotheek biedt werknemers van ondernemingen in de stad Antwerpen gedurende twee weken de kans om zich anders verplaatsen van en naar hun werk. Ze kunnen kiezen uit een stadsfiets, elektrische fiets, plooifiets, bakfiets of fietskar. Daarnaast kunnen pendelaars dankzij De Lijn gratis de bus of tram uitproberen. Ook de Velo-deelfietsen behoren tot het pakket. Daarnaast zijn combinaties mogelijk. Zo kunnen pendelaars bijvoorbeeld De Lijn en Velo combineren.

Spitsmijdingen

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Antwerpen staat voor een grote mobiliteitsuitdaging. De komende jaren worden er op verschillende plaatsen grote infrastructuurprojecten gerealiseerd die de stad klaarstomen voor de toekomst. Deze hebben een grote impact op de mobiliteit. Daarom willen we mensen doen nadenken over hun vervoer, zeker tijdens de spits. Met Slim naar Antwerpen zetten we hierop in. We informeren de burgers en proberen hen te verleiden tot de verschillende mobiliteitsalternatieven die in de stad te vinden zijn. De Mobilotheek gaat nog eens stap verder. Hiermee kunnen pendelaars ontdekken hoe ze op een andere en slimmere manier naar de stad kunnen komen.”

De Mobilotheek is beschikbaar voor ondernemingen met meer dan 150 medewerkers. Voor kleinere bedrijven biedt Slim naar Antwerpen de mini-Mobilotheek aan, waarbij de werkgever gedurende een maand twee elektrische fietsen en een plooifiets ter beschikking krijgt. Deze kunnen door meerdere werknemers uitgetest worden. Daarboven kan de werkgever ook weekpassen van De Lijn aanvragen voor tram en bus.

Werkgeversaanpak

De Mobilotheek is één van de producten binnen de werkgeversaanpak van Slim naar Antwerpen, waarbij bereikbaarheidsadviseurs ondernemingen begeleiden naar een sterk bedrijfsvervoersplan.

René Olthof, mobiliteitscoördinator Karel de Grote Hogeschool: “Bijdragen aan een duurzame samenleving staat bij Karel de Grote Hogeschool voorop. We willen daarom onze medewerkers ertoe bewegen om de auto thuis te laten staan en zetten we met de samenwerking met Slim naar Antwerpen volop in op duurzame mobiliteit. Daarnaast waren we door de grootschalige werken in en rond Antwerpen genoodzaakt om het individueel verplaatsingsgedrag van onze medewerkers te herbekijken. Dankzij de Mobilotheek bieden we gratis verschillende alternatieven aan voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Maar liefst vijftig medewerkers schreven zich al in voor het project.”

Voor de Mobilotheek werkt de stad samen met Levanto, een sociale onderneming die duurzame en betaalbare tewerkstelling realiseert in Vlaanderen. Levanto levert de fietsen bij ondernemingen die de Mobilotheek aanbieden aan hun werknemers. Zij staan in voor de instructies bij ingebruikname alsook het onderhoud van de fietsen.

Voor meer informatie over de Mobilotheek en de werkgeversaanpak van Slim naar Antwerpen, kunnen bedrijven terecht op www.slimnaarantwerpen.be/nl/ondernemer.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is