Stadslab2050 – Open Lab | 2016

Op 22 november 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Op dinsdag 22 november 2016 maakten de stadslaboranten van Stadslab2050 na 3 jaar experimenteren de balans op tijdens het eerste Open Lab. Deze bijeenkomst bracht de verschillende stadslaboranten voor het eerst over de soepele grenzen van hun thema’s en projecten heen bijeen. Een dag vol ideeën, synergiën, projecten en nieuwe doelstellingen, een dag om vooruit te blikken naar 2050.

Kennis delen

Aan zeven verschillende praktijktafels, elf kennistafels en acht ontwerptafels konden de deelnemers ontdekken, proeven en ervaren met welke creatieve ideeën andere stadslaboranten de stad van de toekomst proberen te verduurzamen.

Om nieuwe stadslaboranten of oude rotten een extra duwtje in de rug te geven, konden deelnemers terecht bij de inspirerende speeches van Tessa de Geus (over bottom-up aanpak van complexe maatschappelijke problemen) of Pieter Ballon (over de slimme stad) of ze volgden een masterclass storytelling bij  Stefaan Vandist.

De laboratoriumfunctie van Stadslab2050 wil enkel de ruimte bieden om te experimenteren, om projecten tot wasdom te brengen, waarna ze door andere spelers opgenomen kunnen worden. Stadslab2050-projectleider Gert Vandermosten:  “Het fijne aan deze eerste bijeenkomst over de grenzen van de thema’s heen is dat de kennis die we opdeden bij een bepaald project niet meer hoeft te eindigen aan de grenzen van dat project. Deelnemers nemen hier nieuwe ideeën of contacten mee naar huis en gaan zo hun eigen projecten nog completer kunnen onderbouwen of uitwerken”.

Deelnemers aan het woord

Een laboratorium kan natuurlijk niet slagen zonder onderzoekers. Op de website van Stadslab2050 verschijnen vanaf volgende week 9 korte filmpjes waarin trekkers van een bepaald project in hun eigen woorden vertellen met welke verwondering ze aan hun zoektocht begonnen, welke moeilijkheden ze onderweg tegenkwamen en hoe ver het nu met hun project of de daaruit voortvloeiende producten staat.

Eén van de projecten die op veel aandacht kon rekenen, is de Urban Precomposter, een mogelijke uitbreiding op de Antwerpse sorteerstraatjes en ontsproten in de schoot van de Universiteit Antwerpen. Het team van studenten dat de opzet van voorcomposteren nu verder in praktijk probeert te brengen, denkt niet meer enkel na over de verwerking van het GFT-afval, maar ook over hoe gebruikers dit afval in de toekomst naar die installaties zouden krijgen. Door in hun eigen keukens al voor te composteren met bijvoorbeeld een wormenbak, door een handig trolleysysteem te voorzien om het GFT-afval naar de Urban Precomposter te krijgen, … Bezoekers van de infostand konden met de ontwikkelaars in gesprek gaan en ideeën achterlaten.

Een andere interessante onderzoekstafel was bijvoorbeeld die over de recycleerbare sandalen van Kristel Peters. Momenteel werkt zij met schimmels en paddenstoelenleer om sandalen te ontwikkelen die geen gebruik meer maken van dierlijk leder of chemische onderdelen. Een revolutionair idee waarvoor ze momenteel wel nog de grondstoffen in Italië moet gaan zoeken, maar waar misschien ook in Antwerpse of Vlaamse groengebieden een extra grondstof voor te vinden is.

Ook de initiatiefneemsters van de kledingbib of KBC, die met zijn krediet voor Verenigingen van Mede-eigenaren een nieuw product in de markt zette op aansturen van het EcoHuis en andere partners binnen het Stadslab2050-thema duurzaam wonen, gingen in gesprek met andere stadslaboranten om van hun ervaringen in vraag en antwoord nog meer te leren.

Schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud was zeer tevreden over de opkomst. “De aanwezigheid van meer dan 200 stadslaboranten toont aan dat we met Stadslab2050 een gevoelige snaar raken. Zowel mensen uit de overheid, het privéleven als de academische wereld zijn hier verzameld. Ze werken over die denkbeeldige grenzen mee om de stad duurzamer te maken. De voorbije drie jaren zetten zij al heel wat spannende projecten op. Ik kijk met heel veel verlangen uit naar de volgende jaren.”

Meer weten over Stadslab2050? Bezoek zeker de website www.stadslab2050.be of volg www.facebook.com/Stadslab2050.

Verantwoordelijke : Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is