U bent hier
Stad ondersteunt onthaalouders met actieplan op maat
De stad Antwerpen zet tijdens deze beleidsperiode sterk in op een groei van plaatsen in de kinderopvang. Ze wil per jaar 300 plaatsen extra creëren om de Barcelonanorm te bereiken (33 opvangplaatsen per 100 kinderen van 0 tot 3 jaar). Recentelijk werd de stad echter geconfronteerd met de stopzetting van een aantal initiatieven van onthaalouders. Dit resulteerde in een daling van het aantal kindplaatsen in de gezinsopvang. De stad kiest ervoor om deze trend onmiddellijk te keren en heeft een actieplan opgesteld.
Bijna alle onthaalouders zijn aangesloten bij een dienst voor gezinsopvang, die hen ondersteunt in hun dagdagelijkse werking. Om de dalende trend bij de gezinsopvang te keren, heeft de stad een peiling georganiseerd bij de diensten voor gezinsopvang naar de oorzaken van de daling en de pijnpunten. Op basis van deze bevraging werd een actieplan opgesteld dat ook als instrument kan dienen voor de verdere begeleiding van de diensten en hun onthaalouders.
In het actieplan werden vier domeinen gedefinieerd. Concreet gaat het over het afstemmen van vraag en aanbod, het vergroten van de kwaliteit, het werken rond diversiteit en het uitbouwen van een netwerk waarop men kan terugvallen.
Afstemmen vraag en aanbod
“Een eerste actiepunt moet er voor zorgen dat ouders een antwoord krijgen op hun opvangvraag”, aldus schepen Ait Daoud. “ Momenteel komen de ouders op een wachtlijst te staan wanneer er niet onmiddellijk een match gevonden wordt met een onthaalouder. Dit lost natuurlijk het probleem niet op. De eerste actie zorgt er dan ook voor dat men in dat geval wordt doorverwezen naar het contactpunt kinderopvang, dat over de verschillende diensten en soorten opvang heen een oplossing tracht te zoeken. De ouder krijgt de nodige ondersteuning en een maximale garantie op opvang, de dienst voor onthaalouders moeten geen wachtlijst meer onderhouden. Een echte win-winsituatie.”
Bewustmaking
Een andere actie spitst zich toe op het bewust maken van onthaalouders over hun troeven, maar ook hun beperkingen. Schepen Ait Daoud ziet het als volgt: “Het is belangrijk dat onthaalouders weten wat hun mogelijkheden, maar ook wat hun beperkingen zijn. Enkele troeven die ze hebben zijn uiteraard de huiselijke sfeer, de band met één begeleider, de individuele aandacht die ze kunnen schenken aan een kind. Maar ze moeten zich ervan bewust zijn dat ook flexibiliteit heel belangrijk is voor ouders. Op die manier kunnen ze samen tot een goede oplossing komen”.
Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer acties die ondersteuning zullen bieden aan de onthaalouders. De stad biedt deze ondersteuning aan tot 1 maart 2018, met als bedoeling dat de diensten hun reguliere werking hierop kunnen afstemmen.
Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor kinderopvang